avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Ce conditii si care este procedura de divort dintre un cetatean roman si unul moldovean. Drepturile si obligatiile fiecareia ?
Cel mai recent răspuns: anutsa22 , utilizator 14:11, 28 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde unde si dupa ce lege divortati.

Art.914 Cpciv stabileste competenta instantelor romane dupa cum urmeaza:

(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.

(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot divorta in Romania cetatenii romani casatoriti in strainatate sau cetatenii straini casatoriti in strainatate.

Oricine poate divorta pe teritoriul Romaniei, asta daca sunt de acord cu regulile internationale in materie si mai ales cu cele din Regulamentul nr. 1259/2010 al Consiliului Europei de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in domeniul legii aplicabile divortului .

Art. 2600 din Codul civil prevede ca , “Daca legea straina, [..] nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana […]”.

In regulamentul mai sus mentionat, in cadrul articolului 8, se arata legea aplicabila in absenta exprimarii optiunii partilor, astfel in absenta unei optiuni in temeiul articolului 5, divortul si separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita la data sesizarii instantei judecatoresti;
sau, in caz contrar, pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca perioada respectiva sa nu se fi incheiat cu mai mult de un an inaintea sesizarii instantei judecatoresti, atat timp cat unul dintre ei inca mai are resedinta in cauza la data sesizarii instantei judecatoresti;
sau, in lipsa acestuia, a carui cetatenie este detinuta de ambii soti la data sesizarii instantei judecatoresti;
sau, in caz contrar, unde este sesizata instanta judecatoreasca.



Noi avem un copil , in ultimii 2 ani am locuit in R. Moldova , unde avem si locuinta . Acu sotul vrea sa dea la divort dar in Romania de unde si provine el , plus ca acolo ne-am inregistrat.Eu cu copilul am ramas in R. Moldova ... Ma intereseaza care sunt conditiile in ceea ce priveste custodia copilului. Mi-a zis ca nu pretinde la nimic , da alimentele si alocatia copilului nu le va da copilului pina la 18 ani. Se poate asa ceva dupa lege?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
anutsa22, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil intr-un proces de divort unde sunt parat sa invoc respingerea actiunii ca nefiind de competenta instantelor romane? vioricasilica vioricasilica Buna ziua, am si eu o simpla nelamurire...va rog ajutati-ma. Eu si cu sotul locuim in Austria,unde a fost ultimul nostru domiciliu ( amandoi cetetaeni ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)
Divort IrinaDO IrinaDO Buna ziua. Sotul meu a initiat procesul de divort ieri in urma unei certe. Avem un copil de un an si jumatate. Copilul momentan locuieste cu parintii sotului. ... (vezi toată discuția)