avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier

Buna ziua, in data de 08. 09.2015 in timp ce se deplasa la servici, sotia mea a fost lovita de un autoturism pe trecerea de pietoni, fiind dusa la spital cu ambulanta. Din spusele martorilor si a Politiei , ea trecea regulamentar find lovita in plin fara urma de franare. Momentan este in spital urmand sa fie operata la tibia dreapta, iar apoi la bazin. Va rog sa-mi spuneti ce se poate face legal pentru a trage la raspundere soferul vinovat. Va multumesc !!
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 11:19, 10 Septembrie 2015
Va trebui sa depuneti plangere penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de:

ART. 196 Cod penal:

Vătămarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Luind in considerare ca sotia dumneavoastra se deplasa catre locul de munca, se considera si accident de munca. Societatea si/sau ITM-ul trebuie sa cerceteze cazul. Sursa si informatii [ link extern ] /
In afara de a fi tras la raspundere cel ce se face vinovat de producerea accidentului, pe baza probelor administrate ( ceretare la fata locului, declaratii martori, inregistrari camere de supraveghere, expertiza criminalistica, etc. ), victima nevinovata are drepturi la despagubiri morale si materiale.
Daune morale:
Despăgubirea în Compensare este suma de bani pe care este îndreptățit sa o pretindă victima acelei fapte ilicite de la autorul accidentului, sau de la Asigurătorul RCA al acestuia, dacă i-a fost provocată o vătămare a integrității corporale sau a sănătății, care a determinat o modificare a echilibrului vieții sale, în sensul de a-i face inaccesibile pentru viitor anumite idealuri care până atunci îi erau accesibile, sau de a-i răpi posibilitatea – până atunci existentă – de a avea anumite satisfacții sau plăceri în viață.

Despăgubirea în compensație are menirea de a-i conferi victimei posibilitatea de a-și procura satisfacții sau plăceri de viață, ori de a-și propune idealuri noi în viață, în conformitate cu noua stare a sănătății sale.

Problema evaluării, acordării sau respingerii daunelor morale reprezintă atât un aspect de legalitate, cât și de oportunitate, întrucât legea nu oferă suficiente criterii de individualizare a sumelor reprezentând echivalentul prejudiciului moral. În acest sens, un rol esențial îl au susținerile părților și materialul probator administrat supuse puterii de apreciere a instanței de judecată, echitatea și justul echilibru în aprecierea cuantumului despăgubirii și nu în ultimul rând, importanța pe care o dă statul român acestui prejudiciu nepatrimonial.

În lipsa unor criterii legale de determinare a cuantumului daunelor morale, instanța va stabili întinderea acestora, în raport cu gravitatea vătămărilor produse și de intensitatea suferințelor cauzate.

Despăgubirile pretinse de partea vătămată, în urma unui accident rutier, izvorăsc dintr-o faptă civilă delictuală coroborată cu răspunderea contractuală a asigurătorului RCA.

Prejudiciul moral sau Daunele morale sunt consecințe de natură nepatrimonială cauzate persoanei vătămate prin fapte ilicite culpabile, constând în atingerile aduse personalității sale fizice, psihice, profesionale și sociale, prin lezarea unui drept sau interes nepatrimonial a căror reparare urmează regulile răspunderii civile delictuale.

Despăgubirea morală sau reparația morală pe care este îndreptățită să o primească persoana prejudiciată cu titlu de compensație, în cazul răspunderii civile delictuale, este întotdeauna patrimonială și constă în echivalentul bănesc al prejudiciului (nepatrimonial) moral suferit. Despăgubirile morale constituie o reparare pecuniară, echitabilă, a prejudiciilor nepatrimoniale.

Referitor la criteriile de stabilire a daunelor morale, practica judiciară, în mod constant, a statuat că instanța de judecată este cea care apreciază, de la caz la caz, o anumită sumă globală, care să compenseze persoana prejudiciată, raportat la toate consecințele prezente și/sau viitoare suferite de victimă.

Tipuri de daune morale:
1. Daune morale constând în dureri fizice sau psihice numite „pretium doloris”;
2. Prejudiciul estetic cuprinde toate vătămările și leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau înfățișării persoanei, despăgubirile datorate pentru a-l repara denumindu-se “pretium pulchritudinis”;
3. Prejudiciul psihic – suferințele psihice determinate de cauzarea morții unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de rănirea, mutilarea, desfigurarea sau îmbolnăvirea gravă a acesteia sunt denumite și prejudicii prin ricoșeu, iar despăgubirea datorată pentru repararea acestora se numește „pretium affectionis”;
4. Prejudiciul de agrement – reprezintă restrângerea posibilităților victimei de a se bucura de viață, de a avea parte din plin de satisfacții materiale și spirituale pe care aceasta i le poate oferi(Acest prejudiciu a fost calificat drept prejudiciu hedonist”-“hedone”=”plăceri” în greacă). În literatura de specialitatea, privitor la repararea prejudiciului de agrement se arată că „alături de muncă trebuie neapărat avute în vedere şi alte aspecte ce dau vieții culoare și valoare cum sunt: cultura, sportul, ocupațiile dezinteresate referitoare la familie și societate, deoarece incapacitatea de muncă nu poate reprezenta toată paguba și, deci, trebuie avut în vedere și așa-zisul prejudiciu de agrement”.

Recomandările Consiliului Europei din 1969 de la Londra subliniază, între altele, că principiul reparației daunelor morale trebuie recunoscut în cazul vătămărilor corporale, despăgubirea având rolul de a da o compensare victimei.

Personal va sfatuiesc ca toate demersurile sa fie facute de un expert/avocat specializat in despagubire.

Alaturi de dumneavoastra,
Laszlo Bicsak

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale- vatamare corporala -181 cp Av. Marian Bîrlădeanu Av. Marian Bîrlădeanu Buna seara! Apelez si eu la colegii penalisti (si nu numai) cu o intrebare: Din experienta dumneavoastra, la o vatamare corporala cu 50-55 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
În urma unui accident rutier s-a stabilit culpă comună. se pot obține daune morale în acest caz, și dacă da, cum se pot proba? Nata88 Nata88 Buna ziua, Accident rutier, s-a stabilit culpa comuna. Una dintre victime a suferit vatamare corporala: - spitalizare 2 saptamani - interventie la abdomen ... (vezi toată discuția)
Abuzuri ale comitetului asociatiei de proprietari papian papian Ca urmare a existentei unor suspiciuni in legatura cu calcul restantelor si a penalizarilor, am cerut si s-au efectuat 2 expertize contabile, prin care s-au ... (vezi toată discuția)