Salut, sunt angajat al unui hypermarket si am cateva intrebari cu privire la atributiile agentilor de securitate din hypermarket-uri (ma refer la acei agenti de securitate care sunt angajati ai hypermarket-ului respectiv si care nu sunt angajati ai unei alte firme de securitate pentru a lucra pe hypermarket):
1. Au voie sa ma legitimeze ?
2. Au voie sa ma constranga (adica ceva de genu daca nu te legitimezi tot fac rost de datele tale personale si iti iei interdictie) ?
3. La intoarcerea din pauza au voie sa imi faca control corporal la INTRAREA IN HYPERMARKET pentru a imi relua munca ?
4. Ce as putea face in situatia de mai jos...cum as putea sa ma apar ?
Ieri cand am ajuns la hypermarket-ul unde lucrez am observat ca in zona de acces personal (personalului ii este inregistrata intr-un borderou ora de sosire/iesire, i se face verificarea vizuala a echipamentului de munca >> LA INTRARE IN HYPERMARKET << si i se face control corporal >> LA IESIREA DIN HYPERMARKET << ... TOATE ACESTEA DE CATRE UN AGENT DE SECURITATE ) a fost repartizat un agent nou care nu prea stia ce sa faca in postul respectiv si tinea personalul pe loc prea mult luindui din timpul adecvat pauzei si prestarii serviciilor pe hypermarket. La iesirea in pauza am incercat sa-i explic respectivului sa dea din maini mai repede, ca suntem platiti ca sa prestam anumite servicii, ca ne ia din timpul adecvat pauzei si ca nu avem timp sa stam dupa el acolo (scriu la plural deoarece eram acolo mai multe persoane care asteptau dar pe care din pacate nu le cunosc deoarece erau din alte raioane). La iesirea de pe magazin am fost constrans sa dau nota explicativa ca sa nu iau interdictie pe hypermarket dar am refuzat motivand ca: "nu am de ce sa dau nota explicativa, ca nu stiu sa scriu si chiar daca as sti nu pot scrie deoarece m-am lovit la degetele mainii drepte si nu pot tine pixul in mana...si daca vrea nota explicativa sa o scrie el". Respectivul a cazut de comun acord ca el sa o scrie si eu sa o semnez. Respectivul a scris titlul si introducerea pana la "posesor al" unde mi s-a cerut cartea de identitatepe care nu am vrut sa o dau. Acesta vazand ca nu ii dau ci-ul mi-a zis: "Daca nu-mi dai ci-ul tot iti aflu datele personale si iti iei interdictie". Fiind constrans i-am dat respectivului ci-ul sa le treaca pe nota explicativa. Dupa vreo 10 minute de scris (cam 15 randuri) mi se da nota sa o semnez. Ma uit pe ea atent si observ ca nota explicativa era pentru faptul ca nu am stat la control corporal. Observand aceasta il intreb pe respectivul cand nu am stat la control corporal (deoarece nu era specificat in nota explicativa), iar acesta imi zice ca: "Acum cateva ore cand te-ai intors de la pauza si ai INTRAT IN HYPERMARKET...ce nu iti mai aduci aminte AM 7 MARTORI". (mentionez ca in acea perioada de timp nu mai era acolo nici-un alt agent de securitate si nici camere de supraveghere nu sunt in acea incapere). Eu i-am zis ca nu-i semnez nimic si am plecat, iar el mi-a raspuns ceva de genul: "Nu-i nimic am tot ce-mi trebuie...AM DATELE TALE PERSONALE"
Potrivit Legii nr.333/2003, În timpul serviciului, personalul de pază este obligat:
....
d) să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să prindă şi să prezinte poliţiei pe făptuitor, să oprească şi să predea poliţiei bunurile ori valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri. Procesul-verbal astfel întocmit constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală;
e) să încunoştinţeze de îndată şeful său ierarhic şi conducerea unităţii beneficiare despre producerea oricărui eveniment în timpul executării serviciului şi despre măsurile luate;
...
i) să sesizeze poliţia în legătură cu orice faptă de natură a prejudicia patrimoniul unităţii şi să-şi dea concursul ori de câte ori este solicitat de către organele de urmărire penală sau de organele de poliţie;
....
Da asta e conform legii...ideea e ca eu nu am fcut nimic si respectivul vrea sa se razbune pe mine ca am incercat sa-l fac sa se miste mai repede... si in plus in nota aia explicativa (proces verbal) a pus de la el din burta CA NU AM STAT LA CONTROL CORPORAL...pentru ca nu s-a facut niciodata corporal la INTRAREA IN HYPERMARKET (apropo eu inteleg sa se faca control corporal doar la iesirea din hypermarket pentru a se verifica daca parasesti incinta hypermarket-ului cu produse... LA INTRARE CE ROST AR AVEA UN CONTROL CORPORAL ?)
In caz ca vreau sa-i fac reclamatie si respectivul ca vine cu martori mincinosi (ca respectivul asa a zis ca are 7 persoane martori) as putea demonstra cu niste imagini de pe camerele de supraveghere care nu sunt in incaperea respectiva de la intrarile acesteia...dar nu mi se pun la dispozitie acele imagini CE AS PUTEA FACE ? (adica vreau sa demonstrez ca nu mai era nici-un agent de securitate in incaperea respectiva decat eu si respectivul)