avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare de invaliditate (pe caz de boala)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare de invaliditate (pe caz de boala)

Buna ziua,
Mama mea sufera de poliartrita reumatoida si are pensie de handicap incadrata la gr.II accentuat. Mentionez ca este nascuta in data de 13.06.1963 (52 ani) si are o vechime de aproximativ 30 de ani in campul muncii. Astfel, se poate pensiona anticipat pe caz de boala? Daca raspunsul este "da", care este procedura pe care trebuie sa o urmeze?

Va multumesc. Iar in cazul in care sunt necesare si alte detalii pentru a-mi raspunde va rog sa imi spuneti.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:46, 13 Septembrie 2015
1. - Nu exista "pensionare anticipata pe caz de boala", exista "pensie de invaliditate".
- Nu exista "pensie de handicap", exista "indemnizatie de handicap".
- Indemnizatia de handicap se poate cumula cu pensia de handicap.

2. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

3. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

Va multumesc pentru raspunsul promt si imi cer scuze pentru confuzia termenilor. Beneficiaza deja de o indeminizatie de handicap si avand in vedere ca are 52 de ani doreste sa se pensioneze anticipat din cauza bolii insa nu stim daca se incadreaza.

O zi frumoasa.
1. Pentru o femeie nascuta in iunie 1963 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare este de 33 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 5 luni, in noiembrie 2025.

3. - Poate solicita pensie anticipata (fara diminuare), la 57 de ani si 5 luni, in noiembrie 2020, daca va avea un stagiu de cotizare de 41 de ani si 2 luni.
- Poate solicita pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 5 luni, in noiembrie 2020, daca va avea un stagiu de cotizare de 33 de ani si 2 luni.

4. Sa incerce o pensionare de invaliditate procedand cum am spus in raspunsul precedent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala in educatie OpreaRamona OpreaRamona nascuta la 11 februarie 1963 vechime la 1 octombrie 2015 30 de ani doresc raspuns cand pot iesi la pensie multumesc (vezi toată discuția)
Am un stagiu de cotizare de 38 ani si 3 luni ,ma incdrez sa ma ... virginiavirginia virginiavirginia Am un stagiu de cotizare de 38 ani si 3 luni ,ma incdrez sa ma pensionez anticipat? (vezi toată discuția)
Pensionare - limita de varsta botezan50 botezan50 Buna ziua. Sunt nascuta in 15.11.1961 , din 2008 am certificate de handicap accentuat cod boala M16;Q65.(coxartroza bilaterala, displazie congenitala de ... (vezi toată discuția)