avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil- tatal student
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil- tatal student

Buna ziua.
Suneti-mi si mie va rog (in calitate de tata) daca pot beneficia de stimulent de insertie in situatia urmatoare.
In anul 2014-2015 am urmat fara intrerupere cursurile facultatii iar in mai 2015 prietena mea a nascut. Din iulie 2015, dupa nasterea copilului, eu realizez venituri salariale supuse impozitului. pot beneficia de stimulent de insertie? daca da, ce se intampla cu perioada din mai ( de cand s-a nascut bebelusul) si pana in iulie cand m-am angajat? se pierd banii? sau mai intai solicit indemnizatie, mi se suspenda contractul si apoi imi reiau activitatea pentru a beneficia de stimulent?
Cel mai recent răspuns: penesmaria , utilizator 19:03, 17 Septembrie 2015
1. - Nu ati precizat daca mama copilului beneficiaza acum de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Daca mama este cea care a solicitat prima indemnizatia pentru CCC atunci numai ea poate beneficia de stimulentul de insertie (daca indeplineste conditiile).

2. - Dvs., tatal copilului, indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC.
- Ca urmare puteti beneficia si irect de stimulentul de insertie (fara sa mai intrati mai intai in CCC) daca nu a solicitat nimeni pana acum CCC sau stimulentul de insertie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc frumos pentru raspuns. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de crestere a copilului.
Urmare celor spuse de dvs eu voi putea opta intre concediu crestere copil si stimulent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nenesa nenesa Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia mea: -un angajat (tata) are de la 01.07.2012 o fetita.Sotia lui nu a lucrat niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)