avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia de stat pentru copil de la scoala speciala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia de stat pentru copil de la scoala speciala

Buna, as dori sa va intreb daca o fetita nevezatoare, in varsta de 19 ani, in prezent, are dreptul la alocatie. A inceput clasa I la varsta de 11 ani si a beneficiat de alocatie pana la varsta de 17 ani. In momentul de fata este eleva in clasa a VIII-a la o scoala speciala si i s-a spus din partea DGASPC ca nu se incadreaza in lege pentru a primi alocatia. Nu exista niciun caz de repetentie sau nici macar corigentie. Exista vreo sansa ca aceasta sa primeasca in continuare alocatia?
Cel mai recent răspuns: David009 , utilizator 11:57, 21 Septembrie 2015
Art.1 din legea 61/1993 stabileste categoriile >
Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a sttului acordata tuturor copiilor, fara discriminare.

(2) Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii toti copiii in varsta de pana la 18 ani.
(3) Alocatia de stat pentru copii se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevazuti la alin. (3) care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
Sunt de parere sa va adresati in scris Inspectoratului scolar si Dir de Protectie a Copilului. Practic incepand scoala la o varsta inaintata copilul ar trebui sa beneficieze pe toata perioada de scolarizare de aceasta alocatie, mai ales ca nu vorbim de repetentie sau alte motive imputabile copilului.
1. Din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii:

Art. 1.
(1) Se instituie alocația de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare

(2) Beneficiază de alocație de stat pentru copii toți copiii în vârstă de până la 18 ani

(3) Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora

(4) Tinerii prevăzuți la alin. (3) care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.


2. Cititi si Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata 2014 p care o gasiti pe:
[ link extern ]

Multumesc, legea am citit-o si eu..ceea ce nu inteleg este faptul ca ea, fiind in clasa a VIII-a la varsta de 19 ani, nu se incadreaza in aceasta lege, sau nu inteleg eu bine, dat fiind faptul ca nu urmeaza la aceasta varsta cursurile liceeale sau post-liceeale? Mentionez ca se incadreaza in gradul I de handicap iar cei de la oficiile DGASPC i-au transmis mamei acesteia ca nu va mai benificia de alocatie niciodata.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2015
David009, utilizator
1. Pentru un raspuns oficial puteti sa intrebati direct la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

2. Dar de indemnizatie de handicap beneficiaza?
Va multumesc in primul rand,voi incerca sa transmit un e-mail celor de la ANPS si da, beneficiaza de indemnizatie de handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii elevi peste 18 ani invatamant special LTSEcaterina LTSEcaterina Elevii peste 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal special beneficiaza de alocatie in conditiile in care orientarea catre invatamantul special se ... (vezi toată discuția)
Alocatie stat elev liceu militar mateiadriana mateiadriana In cazul in care un copil minor de 15 ani intra la un liceu militar, acesta mai beneficiaza de alocatia primita de la stat ? (vezi toată discuția)
Alocatie de stat laur2013 laur2013 as dori lamurire privind legea 61/1993 republicata art.1 aln. 3 care cuprinde dreptul de alocatie dupa 18 ani in cazul in care urmezi cursurile scolare. am ... (vezi toată discuția)