avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara copil major

Buna ziua,

Trevuie sa depun la Tribunal in cateva zile dosarul pentru pensia de intretinere a fiului meu major ( data majorat 19.08.2015), care este elev. Mentionez ca la momentul pronuntarii divortului in 2009, aveam doi copii minori si pensia stabilita poentru ei a fost de 33% (16.5 % pentru fiecare copil) din veniturile lui. La scurt timp dupa divort unul din copii a implinit 18 ani, iar tatal lor a continuat sa plateasca doar cota de 16.5% pentru copilul minor, nu si pentru fica noastra majora si inca eleva la data respentiva. Avind in vedere faptul ca atunci avea venituri foarte mici, am fost intelegatoare si nu am mai deschis actiune pentru continuarea platii pensiei de intretinere. Acum veniturile lui au crescut substantial si doresc sa introduc actiunea la Tribunal. Stiu ca aceasta actiune trebuie introdusa in numele fiului meu, va rog sa imi spuneti daca am redactat corect aceasta cerere:

Domnule Președinte,

Subsemnatul **************, cu domiciliul în ******, având codul numeric personal ****, cu domiciliul în Constanţa, personal,
în contradictoriu cu pârâtul ********, cu domiciliul în Vaslui *** având codul numeric personal ****, CI***, nr *** eliberat de*** salariat la **** SRL, CIF***, formulăm prezenta

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

prin care solicităm instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreținere din venitul lunar al pârâtului, într-o cotă procentuală prevazuta de lege pentru un singur copil minor, reprezentând contribuția care îi revine pârâtului, în temeiul obligației legale de întreținere, la cheltuielile de întreținere, învățătură și pregătire profesională.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 532 alin. (2) din Codul Civil solicităm obligarea pârâtului la plata pensiei de întreținere, începând cu data depunerii cererii *****
În fapt, sunt fiul pârâtului *** , care conform sentintei civile nr ***/**.**.2009, pronuntata de Judecatoiria Constanta a fost obligat la plata unei pensii de intretinere pentru mine si pentru sora mea, pana la implinirea varstei majoratului, in procent de 33 % din salariu ( 16.5% pentru fiecare copil minor). In prezent tatal meu plateste pensia alimentara in procent de 16.5% doar pentru mine. Sora mea fiind majoră din data de 09.06.2009 nu a mai solicitat la data respectiva pensie de intretinere, chiar daca in present este masterand, anul II.
Mentionez că în prezent sunt elev in clasa a-XII-a, la Colegiul ****din Constanta şi mă aflu in continuarea studiilor, conform adeverintei nr.***, emisa la data de 14.09.2015, de aceasta unitate scolara.
În drept, ne întemeiem cererea pe dispozițiile art. 499 , art. 527-530 din Codul Civil
În dovedire, solicităm încuviințarea probei cu înscrisuri.
În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri:
1. Sentinţă Civila nr. ****/**.**.2009, adeverinta de elev nr. 2780/2016, în copii, certificate pentru conformitate cu originalul, extras bancar...., copie certificat de nasere, copie buletin, în 3 exemplare.
Solicităm judecarea cauzei în lipsă, în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct.2) din C. proc. civ.
În conformitate cu art. 453 din Codul de Procedura Civila, solicităm instanței să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată în 3 exemplare.
Precizăm că prezenta cerere este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit dispoțiilor O.U.G. nr.80/2013.



Data, Semnătura,

_____________________________________
Va multumesc anticipat pentru raspuns.



Copilul e major, asa ca adaptați cererea și apoi nu e scutita de plata taxei de timbru cum greșit au scris în model.

Plătiți 20 de lei ca taxa.
O întemeiază pe dispozițiile ar 528,'530, 531, 532
Actiunea se depune la judecatorie si nu la tribunal.
In plus in actiune se solicita stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, pensia urmand a fi stabilita in functie de venitul net lunar realizat de catre parat, prin urmare este necesar sa indicati angajatorul paratului si sediul acestuia.
Aceste date sunt necesare pentru ca instanta sa poata solicita angajatorului venitul realizat de catre parat.
Multumesc Pentru raspuns. Am mentionat in cerere la inceput denumirea angajatorului, CIF-ul..... etc.

Va multumesc pentru raspuns. Modelul l-am gasit pe un site cu tot felul de modele de acte pentru instanta si nefiind specialist tocmai de aceea am cerut sfatul. Multumesc.:D
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2015
gi-jane2, moderator
Pensia alimentara pentru un major cu un handicap grav se poate lua si dupa 18ani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara la majora Adi si catalina vlascu Adi si catalina vlascu Buna ziua,fetita mea a facut 18 ani,in hotarare judecatoreasca ea are dreptul la pensie alimentara pana la aceasta varsta,dar ea este in cls a11a,trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cerere pentru continuare pensie alimentara, va rog, ajutor birzumihai birzumihai Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. Parintii mei sunt divortati. Conform hotararii de divort, tatal meu trebuie sa-mi plateasca pensie alimentara pana la ... (vezi toată discuția)
Caz pro-bono Narcis0 Narcis0 Accepta cineva un caz pro-bono? Pentru majorare pensie intretinere a doi minori. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)