avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este numarul maxim de zile de concediu de lauzie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este numarul maxim de zile de concediu de lauzie care se poate acorda in cazul copilului nascut mort

Buna ziua. Am o nelamurire in ceea ce priveste numarul de zile de concediu de sarcina si lauzie de care am dreptul in cazul in care am nascut un copil mort la 33 de saptamani. Mentionez faptul ca am intrat in concediu prenatal la data de 31.08.2015. Pe data de 06.09.2015 am nascut un copil mort. Mentionez ca nu am certificat de deces. As dori sa stiu de cate zile de concediu de lauzie mai pot beneficia. Parerile sunt impartite: medicul ginecolog a spus ca am dreptul la 42 zile de concediu postnatal, iar medicul de familie a precizat ca pot beneficia de restul de zile ramase pana la implinirea celor 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, adica 120 de zile, deoarece cele doua concedii pre si post-natal se compenseaza intre ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.
Conform OUG nr.158/17.10.2005, Cap.5, Art. 24, alineatul 4 precizeaza :,(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.", dar in lege nu este precizat care este numarul maxim de zile de concediu de lauzie care se poate acorda.
Va rog sa ma lamuriti de cate zile de concediu de lauzie mai pot beneficia.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DanutzzaR , utilizator 14:43, 21 Septembrie 2015
1. Va redau si eu tot din OUG 158/2005:

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

2. Din cele de mai sus eu inteleg urmatoarele:
- impreuna cu medicul ati stabilit sa intrati in concediu de sarcina (prenatal) cu 7 zile inainte de nastere restul de zile (pana la 126) fiind concediu de lauzie (postnatal).
- ca urmare dvs. trebuie sa beneficiati de toate cele 119 zile de concediu de lauzie ramase din concediul de maternitate.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Asa ma gandeam si eu ca e corect dar vroiam si parerea unui specialist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si lauzie LEDO LEDO Daca am nascut un copil mort la cate zile de concediu de lauzie am dreptul? Angajatorul spune ca 126, medicul de familie are parerea ca am 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal Rodica_g Rodica_g Bună ziua, Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Sunt în concediu postnatal. Nu am avut nici o zi de prenatal. Pot lua cele 126 zile postnatal? Medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie camicamelia camicamelia buna vreau sa va adresezo intrebare ,medicul meu de familie refuza sa imi acorde mai mult decat 42 zile de concediu postnatal desi inainte de nastere am ... (vezi toată discuția)