avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Buna ziua,

Sunt absolvent al UPB promotia 1983, sectia Ingineri, zi (5 ani). Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca perioada studiilor universitare si cele noua luni de armata "prestate" la termen redus, sei considera vechime in munca si daca da care sunt documentele oficiale (Legi, HG,etc.) care stabilesc statutul acestor perioade. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Mihai Nicolcioiu , utilizator 23:08, 21 Septembrie 2015
1. Perioada cat ati urmat studiile universitare la zi nu este considerata vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat la pensie.

Art.49 din Legea 263/2010
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
...

2. Art.20 alin.2 din Legea nr.3/1977 : Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
...

Legea nr.3/1997 a fost abrogata la data de 01.04.2001 de Legea nr.19/2000 ... asadar, perioada stagiului militar pana la 01.04.2001 constituie vechime in munca.

Legea nr.19/2000 a fost abrogata de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede:

art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
....
Buna seara,

Va multumesc mult pentru raspunsul documentat si profesionist.

Cu multa stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)