avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Acordarea consultantei juridice de catre un consilier
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Acordarea consultantei juridice de catre un consilier

Buna ziua

As dori sa-mi spuneti daca un functionar public, absolvent al unei facultati de drept dar angajat pe functie publica de consilier poate acorda consultanta juridica de specialitate structurilor existente intr-o instituţie publica

Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:53, 26 Septembrie 2015
Nu. O persoană încadrată pe funcția publică de consilier poate să facă doar ceea ce este prevăzut în fișa postului. Acordarea de consultanță juridică este o atribuție de serviciu care apare doar în fișa postului unui consilier juridic. În acest sens sunt și dispozițiile Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic din care citez mai jos:
ART. 4
Consilierul juridic în activitatea sa asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă, (...)
Am pus aceasta intrebare deoarece unui consilier dintr-o institutie publica (absolvent de fac de drept la ID)- care o perioada scurta de timp a avut doar atributii de resurse umane (atributii doare de gestiune dosare profesionale, condica de prezenta...), i s-a modificat fisa de post si i-au fost atribuite atributii de consilier juridic fara a avea insa aceasta calitate.Fisa lui de post a ajuns sa fie indentica cu atributiile postului de consilier juridic (tot din acea institutie) .....Adica acest consilier in fisa sa de post are ca atributii si acordarea de consultanta juridica de specialitate structurilor functionale din instituie, formuleaza intampinari, apeluri, reprezinta interesele institutiei in instanta ...etc....Este legal asa ceva ..?
Când citesc aşa ceva îmi spun "Doamne fereşte de aşa angajator!"

Persoana în cauză trebuie să se adreseze instanţei de contencios administrativ chiar dacă fişa de post nu este act administrativ. Fişa de post este anexă a actului administrativ de numire în funcţie iar atribuţiile cuprinse în ea trebuie să corespundă funcţiei publice din actul de numire. În situaţia de faţă, atribuţiile din fişa postului nu mai au nicio legătură cu funcţia publică menţionată în actul de numire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce atributii are consilierul juridic dintr-o institutie publica? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Directorul institutiei noastre publice a cerut de la Resursele Umane Fisa postului pentru consilierul juridic pentru a vedea ce atributii ... (vezi toată discuția)
Sarcini suplimentare de serviciu vasilica ungureanu vasilica ungureanu Sunt referent impozite si taxe.Pot primi alte sarcini prin dispozitia primarului fara sa fiu de acord sau consultatin prealabil,si daca da care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea in instanta a institutiei publice Rheal Rheal Un functionar public cu studii juridice care desi NU este incadrat pe functia de consilier juridic poate, prin delegarea de atributii a directorului ... (vezi toată discuția)