avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... AJUTOR DE DECES
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

AJUTOR DE DECES

Cum se calculeaza ajutorul de deces acordat de angajator familiei unui angajat care a decedat?
Avem Legea Pensiilor , un termen de 24 de ore de acordare , calculat de la data primirii cererii si un minim de 1208 lei si un maxim de 2415 lei.
Multumesc anticipat, :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 23 Septembrie 2015
nu sunt calcule de facut legea prevede clar sumele care se platesc. conform art. 17 din Legea nr. 187/2014, cuantumul ajutorului de deces este :
a) în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 2.415 lei;
b) în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 1.208 lei.
Art.2555 C.civ. - Când termenul se stabileşte pe ore, nu se iau în calcul prima şi ultima oră a termenului.

Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de catre :

- angajator, in cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru de familie al acestuia ;
- institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia ;
- casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie sau contract de asigurare sociala, respectiv al unui membru de familie al acestora ;

Ajutorul de deces se achita de un singur platitor de drepturi de asigurari sociale, acesta avand obligatia ca dupa efectuarea platii sa inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "ACHITAT ", data, semnatura si stampila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare Remus47 Remus47 Am avut un salariat care a decedat si familia imi cere ajutor de inmormantare , desi in contractul individual de munca nu era stipulat asa ceva. Casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua! Un salariat al firmei, in varsta de 45 de ani decedeaza, iar cheltuielile de inmormantare sunt suportate de sotie. Vreau sa stiu de unde poate primi ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces si ajutor inmormantare car-men car-men Buna ziua, Am o situatie in firma. Sotul unei salariate, cu mentiunea ca sotul nu era salariatul nostru, a decedat. Cum procedam cu ajutorul de ... (vezi toată discuția)