avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor din concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor din concubinaj

Buna seara. Sunt intr-o situatie delicata si nu stiu cum sa procedez, fara sa fac daune. Am trait in concubinaj timp de 6 ani iar un urma cu un an si doua luni am avut un copil din aceasta relatie. In luna august am hotarat, de comun acord, sa ducem copilul in Romania ,la mama concubinei, pentru o perioada de timp din motive economice! Dupa o saptamana de la intoarcerea ei din Romania (noi fiind in Italia ) m-a anuntat ca vrea sa ne despartim si a hotarat ca baiatul sa ramana definitiv in tara. Nestiind ca mama copilului urma sa ma paraseasca am descoperit ulterior ca era deja "programata" parasirea domiciliului comun. Copilul poarta numele meu si as dori sa stiu daca pot face cumva sa il pot aduce in Italia fara procura din partea mamei, pentru ca nu mai este de acord! Poate o mama sa i-si indeparteze copilul de tata, avand in vedere ca are doar un an si doua luni! O sentinta judecatoreasca ma poate ajuta...dar pot avea custodia totala a copilului daca acctionez pe cale legala?
Cel mai recent răspuns: nicola123 , utilizator 16:22, 1 Noiembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc. Eu nu pot sa raman in romania pentru ca nu am o casa proprietate personala, iar domiciliul meu este la mama soacra, unde se afla si copilul. Eu vreau sa stiu daca o denunt aici la carabinieri pentru abandon de minor, ce se poate intampla. Am incercat sa discutam pe tema asta si mi-a spus ca nu e de acord sa aduc copilul la mine, dar nici la ea nu vrea sa il aduca pentru ca munceste la post fix de munca si nu are cum sa il tina! Nu vreau decat sa i-mi vad copilul crescand alaturi de mine, pentru ca afectiunea parinteasca este cea mai importanta. Sfatuiti-ma daca e bine sa incep un proces sau nu. Iar daca trebuie, unde ar fi mai indicat, in Romania sau aici in Italia.
Inteleg ca amandoi sunteti rezidenti in Italia. Copilul s-a nascut in Italia, presupun deci si el are rezidenta italiana. Daca copilul a fost incredintat temporar, dar oficila bunicii ,de catre mama nu prea aveti ce sa faceti. In fond si dv. sunteti in aceeasi situatie ca mama. Ati abandonat minorul..Nici dv. nu doriti sa va intoarceti in Romania. Puteti face o actiune de stabilire a domiciliului minorului la dv. dar fie ca o faceti in italia sau Romania, va trebui sa dovediti ca sunteti sa masura sa aveti grija de un copil atat de mic..cine va avea grija de el cand sunteti la munca..In Italia stiti bine ca judecatorul nu stabileste domiciliul la tata, mai ales al unui copil de aproape 2 ani..este exclus. In Romania se va pune aceeasi problema...Incercati o intelegere cu mama copilului in privinta pensiei intretinere minor, program de vizitare si mai ales cadeti de acord asupra domiciliului copilului, nu este o minge....
Eu nu l-am abandonat, am fost doar de acord ca concubina mea sa il duca pe o perioada scurta de timp, in Romania, din motive mai mult sau mai putin importante. La doar o saptamana de la intoarcerea ei din tara, mi-a spus ca nu mai vrea sa stam impreuna. I-am spus ca vreau sa aducem copilul inapoi sa il cresc cu ajutorul mamei mele si nu mai este de acord. Poate ea decide si pentru mine viitorul copilului? Eu nu sunt de acord sa ramana definitiv in Romania, vreau sa creasca langa ambii parinti, si nu in Romania pentru ca poate avea un viitor mai bun aici!
Perfect de acord cu dv. avand ambii parinti aproape va avea un viitor mai bun. Incercati o intelegere cu mama, aduceti copilul in Italia apoi cereti stabilirea domiciliului la dv. Actiunea se face la Tribunalul pentru Minori din zona unde locuiti..Dupa cum poate stiti in cauzele cu minori termenele sunt relativ mai rapide . Va trebui un avvocat specializat in dreptul familiei si minori. Se face o procedura specifica, laborioasa si mai ales trebuie avuta rabdarea necesara, deoarece dv, suntei tatal care cereti stabilirea domiciliului minorului la dv. Sfatul meu este sa incercati pe orice cale sa aduceti copilul in Italia dupa accea mai vorbim.. Va urez succes.

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare nicola123 nicola123 buna seara.Daca eu nu am platit pensia alimentara primului meu copil, pentru o perioada mai lunga, iar acum am inceput sa i-o platesc mamei copilului, mi se ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Divort cu 1 copil minor si partaj gigi94 gigi94 buna ziua. va explic pe scurt situatia mea: acum cateva zile sotia cu care sunt casatorit de 16 ani imi spune cand eram la un restaurant ca a fasit pe ... (vezi toată discuția)