avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vârsta minima si cotizatia realizata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vârsta minima si cotizatia realizata

La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:05, 26 Septembrie 2015
Din date furnizate de dvs, persoana in cauza se poate pensiona la limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani.(dupa iulie 2018).
Multumesc pentru raspunsul promt si concret.
As solicita înca o precizare: iesire anticipata în conditiile de mai sus: barbat, vârsta 62 de ani si 23 de ani de cotizatie, este posibila?
Nu este posibila intrucat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a iesi la pensie anticipat sau anticipat partial.

Legea nr.263/2010:
art.62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
.....

art.65
65 (1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
....

Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.
1. Poate solicita pensie pentru limita de varsta daca indeplineste cumulativ varsta standard de pensionare de 65 de ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.

2. Poate beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani daca are un stagiu de cotizare de 35 de ani.

3. Poate beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) la 60 de ani daca are un stagiu de cotizare de 43 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condiile pensionarii anticipate la barbati ondina_onutz ondina_onutz Un barbat de 62 de ani ,cu o durata de cotizare de 19 ani se poate pensiona anticipat ? In cazul afirmativ, va beneficia de asistenta ( asigurare) medicala ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de o categorie de pensie? omama omama Buna ziua,am o intrebare,socrul meu are 62 de ani din care 33 de ani si 8 luni lucrati in campul munci,doreste sa stie cum poate intra la pensie,momentan nu ... (vezi toată discuția)