avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate,restituirea daunelor materiale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate,restituirea daunelor materiale +partaj

O istorie interesantă a unei prietene .

Fiind căsătoriti si plecati peste hotare ,în 2008 ,cumpără pentru tatăl ei un tractor , în casa căruia au locuit înainte de a pleca si unde urmau să locuiască la întoarcere . Ei au transmis banii ,tatăl cumpără tractorul si eviden îl scrie pe numele lui după cum sau înteles (tatăl ei avînd ceva pămînt si fiindui greu să-l lucreze fără tehnică,iar ei nefiind tare dornici de lucru la cîmp)
Numai peste 3 luni ,după ce sau întors ,în urma unei certe banale au ajuns să divorţeze .
Pe lîngă alte bunuri puse la masa de partaj sotul acum doreste sîi ia tractorul care întrun fel lau dăruit tatăl ei

Din momentul ce a fost cumpărat si pînă în prezent de tractor s-a folosit doar tatăl ei,deaceea el doreste să odtină si daunele materiale ,adică venitul pe care putea sî-l obtină de pe acest tractor ,din momentul ce a fost cumpărat pînă în prezent.
.Cînd El a plecat din casa tatănui ei a luat doar masina ,apoi s-a întors peste 2 zile cînd acasă era doar tatăl ei ,si a luat toate bunurile casnice pe care leau cumpărat înpreună.


Din căte stiu tatăl nu e chiar dispăs să le întoarcă cadoul .si nici prietena evident nu are pretentii fată de cadoul făcut tatălui .Totusi dacă o să fie mare ciartă cum spune ea tatăl le va întoarce cadoul.

??????Va trebui să întoarcă si venitul de pe tractor ????????

Cel mai recent răspuns: nina49 , utilizator 13:51, 22 Iulie 2009
In primul rand , asa cum afirmati, tractorul reprezinta un cadou. IN mod normal , pe langa faptul ca nu este deloc elegant sa cereti restituirea unui cadou, consider ca tatal a fost un om de buna credinta, drept pentru care nu ar trebui sa i se mai pretinda si foloasele pe care le-a realizat de pe urma utilizarii tractorului.
vă multumesc pentru răspuns .
nu e exclus faptul că el poate să interpreteze situatia si altfel
EL i-a dat danii tatălui să le cumpere tractorul ,Din cauză că ei nu erau acasă avînd încredere , tractorul a fost scris pe numele tatălui,iar acesta acum refuză să lil întoarcă

?????În acest caz cum se va proceda ?????
din ceea ce spuneti dvs, mai muolt ca sigur ca procesul de partaj va fi un proces greu si de durata.
probabil ca intai persoanele respective vor divorta, ulterior solutionandu-se si problema divortului .

daca tractorul a fost daruit socrului , at acesta are titlu de cadou si nu cred ca este normal sa se pretinda restituirea acestuia . fiind luat pe numele dansului, acesta este considerat bunul sau propriu .
sotul va putea pretinde in cadrul procesului de partaj, un drept de creanta in privinta banilor trimisi din tsrainatate scrului, in vederea achizitionarii acelui tractor .
ceea ce inseamna ca daca instanta ii aproba acest capat de cerere, sotia va trebui sa-i restituie sotului o parte din banii cu ca re a fost achizitionat tractorul .
Multumesc mult pentru răspuns.
Deci va merge si acest tractor la partaj .
Cel mai mult o sperie faptul că el are de gînd să ceară restituirea daunelor materiale , adică venitul posibil de pe tractor . E posibil să ceară asa ceva ? La urma urmei , fosta lui sotie locueste împreună cu tatăl ei , ea tot se foloseste de acesti bani (venitul tractorului ) .
Ear el a luat o masină lor comună , pe care ea acum nu o foloseste .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Simularea unui contract de imprumut -partajarea datoriei Speranta1 Speranta1 sunt in proces de partaj al averii din 2008!!! sotul ca sa nu cedeze nimic din bunurile partajate inventeaza o datorie de douazeci de mii euro cu care ... (vezi toată discuția)
Venituri partajabile ioanamir ioanamir Buna ziua. 1. In cazul unui divort veniturile provenite din salarii si veniturile provenite din contracte de prestari servicii intra in masa ... (vezi toată discuția)
Mostenire imobil sonnenberg30 sonnenberg30 Buna seara, sigur s-a mai pus problema, am si cautat mult pe forum dar nu am regasit exact problema mea. Tatal meu mai are un copil din casatoria ... (vezi toată discuția)