avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

buna ziua! momentan mai am 3 luni de indemnizatie de pe urma primului copil , indemnizatie pe care am luat-o pe faptul ca am fost studenta. acum sunt insarcinata si ar trebui sa nasc in ianuarie ceea ce inseamna ca pot lua indemnizatie in continuare pt al doilea copil. intrebarea mea este...daca imi fac pfa, mai pot beneficia de indemnizatie? in cazul in care nu mai pot, as putea depunde pentru stimulentul de insertie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 27 Septembrie 2015
1. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 si veti beneficia de aceeasi indemnizatie.
- Puteti avea si venituri in PFA dar acestea sa nu depaseasca 3.000 lei pe an calendaristic.

2. Puteti beneficia de stimulentul de insertie In loc de indemnizatie) numai daca veti avea venituri din PFA (indiferent de cuantum).
deci as putea sa imi fac pfa ul incepand de acum, si nu-mi pierd indemnizatia pe cele 3 luni care mi-au ramas....atata timp cat pana la sf anului veniturile mele nu depasesc 3000 lei nu?
1. Ati inteles bine!

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
(n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 92. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;

b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;

c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;

d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;

e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul ccc? amo44 amo44 COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 ... (vezi toată discuția)
2 joburi si concediu crestere copil o0209 o0209 In prezent sunt in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani. Am un serviciu stabil (invatamant) la care trebuie sa ma intorc (conform cererii) in ianuarie ... (vezi toată discuția)