avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani

am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ultimile 12 salarii, mi-a dat decizie de suspendare a activitatii, incepand cu a 43 zi....dar eu mai am un PFA pentru niste albinute, ce trebuie sa fac ..sa suspend activitatea la pfa, de cand..cum procedez ...multumesc ...urgent...
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
comangheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 4 Septembrie 2015
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei spun ca pe perioada de concediu crestere copil (CCC) trebuie sa suspendati cel p[utin una din activitatile aducatoare de venituri.

2. Celelalte activitati le puteti continua cu conditia ca veniturile obtinute sa nu depaseasca 3.000 lei pe an calendaristic.

3. De asemenea in calculul indemnizatiei pentru CCC intra toate veniturile nete profesionale, indiferent de sursa.

4. Asadar nu suspendati activitatea de PFA dar fiti atenta sa nu va inregistrati cu venituri mai mari de 3.000 lei pe an calendaristic.


5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
(n.m. 1 ISR = 500 lei)


6. Din Normele de aplivcare a OUG 111/2010:

Art. 9^2. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;
d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

(3) Agentiile teritoriale au obligatia de a verifica respectarea de catre persoana indreptatita a limitei de venituri prevazute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, in termen de 6 luni de la incheierea fiecarui an calendaristic din perioada concediului pentru cresterea copilului, precum si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie ElenaTarna ElenaTarna buna ziua! momentan mai am 3 luni de indemnizatie de pe urma primului copil , indemnizatie pe care am luat-o pe faptul ca am fost studenta. acum sunt ... (vezi toată discuția)
2 joburi si concediu crestere copil o0209 o0209 In prezent sunt in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani. Am un serviciu stabil (invatamant) la care trebuie sa ma intorc (conform cererii) in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul ccc? amo44 amo44 COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 ... (vezi toată discuția)