avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament

Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav, este obligatoriu ca ambii sa prezinte certificat IML care sa ateste ca sunt apti de a semna un contract de vanzare`cumparare? Ce valabilitate are certificatul IML? daca nu exista acets certificat, atunci contractul e nul si eu am pierdut banii?
va rog sa cititi legea 270/2008 pentru modificarea legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice art. 30 (1) Autoritatea tutelara sau, dupa caz, consilierii juridici angajati ai consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica au obligatia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuita in vederea incheierii actelor juridice de vanzare-cumparare, donatie sau imprumuturi cu garantii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei varstnice respective.
2) Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentat al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva."
....
Sigur veti gasi "notar cu cap si conducator al vreunui serviciu de autoritate tutelara" care va va spune ca asistarea este posibila daca persoana varstnica o cere. Certificatul medical ar intari numai inchierea contractului.
Deci aveti deja 2 avantaje.
Plus, notarul poate la fel stabili cat-de-cat (este obligat de altfel si una dintre raspunderile lui) daca persoana prezenta intelege ce i s-a citit si este intradevar vointa ei instrainarea bunului. Daca nu vede si probabil nu poate scrie, se va specifica in contract ca vanzatorului i s-a citit si si-a aplicat impresiunea digitala, daca nu va putea semna.
Daca se intrunesc toate celalalte conditii pentru incheierea contractului de vanzare cumparare, adica se plateste pretul in fata notarului, apoi chiar ca nu mai aveti de ce sa va temeti, si asa sunteti foarte sarguincios si va documentati minutios, felicitari!
si mult succes.
Buna ziua, multumesc din nou pentru raspunsuri. Mai am o intrebare, voi achita pretul apartamentului prin banca, cu OP, e o problema? Dupa ce virez banii, aduc copie si originalul Op`ului notarului care va completa in contractul de vanzare`cumparare numarul si data op`ului. Este bine asa? Nu ma tenteaza sa umblu cu banii in sacosa si nici vanzatorul nu vrea cash. Multumesc!
NU, chiar e indicat sa NU platiti cash in fata sau in spatele notarului...
E indicat certificatul de la IML...
IN rest, pot fi probleme sau nu cu actele, asta nu putem sti fara sa le privim, ca depinde de istoricul proprietatii: cum a fost dobandit, prin ce maini a trecut, daca s-au incheiat actele prin mandatari sau nu, daca toate datele se leaga etc. NU stim daca e vreun litigiu pentru acel teren, daca are vreo sarcina etc.
Indicat este sa cititi si dv. cu atentie contractul, nu numai vanzatorii. Nu conteaza daca li-l citeste cineva sau il citesc singuri. Preferabil notarul, dar practica depinde de la notar la notar. Puteti cere o certificare de fapte pe asta...

Depinde si de redactarea contractului in sine, daca precizeaza cu acuratete situtia de fapt, daca pretul e real, daca se plateste corect, daca e pretul pietei sau daca exista exp[licatii coerente despre de ce nu e pretul pietei etc.
Depinde daca oamenii aia au unde sta dupa, de ce vand etc. Nu imi pot inchipui ce probleme vor aparea, dar stiu ca sunt zeci potentiale.
POtential insa exista mereu, restul depinde de situatia de faot si de actele de la baza ei.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani kurd kurd buna seara, vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un ... (vezi toată discuția)
vanzare cumparare stoicescubogdan stoicescubogdan baiatul unei doamne de 90 de ani poate anula contractul de vanzare cumparare incheiat de aceasta ,doamna avand dovada de la IML ca este in toate facultatile ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)