avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire, consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire, consecinte

Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim dupa moartea ei.Suntem doi frati.Aflam dupa
doau saptamani dupa ce am strans toate actele ca nu se poate.De ce ne-a pus notarul sa dam declaratii de renunatre sa le paltim si acum sa spuna ca nu se poate renunta la dreptul nostru in favoarea mamei?
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 17:53, 8 Octombrie 2015
Ilie1111, de unde vă veni ideea ca nu se poate renunţa in favoarea cuiva!?

Ba se poate. Dar nu este renuntare. Renuntarea in favoarea cuiva (in folosul unuia sau mai multor mostenitori determinati) este de fapt o acceptare urmata de instrainare (cu titlu oneros sau gratuit).

Inseamna ca iau, primesc, accept mostenirea cui s-a îngropat pentru ca, devenind mostenitor, sa am ce naiba de favor sa fac cui zic ca-i fac.

Altminteri e ca şi cum aş renunţa la ...planeta Marte (la ce n-am) în folosul cuiva.
A! Când oi avea rezervat un loc in faţă, numai dus, cu prima racheta, o sa renunt in folosul cui o vrea (oneros ori gratuit, ne întelegem noi atunci) :)


Nu cred ca notarul a zis ca nu se poate ...cu sec. A mai zis ceva. Ce v-a mai zis?
Si de fapt, ce fel de declaratie o fi aceea pe care aţi dat-o!?

Inainte de a raspunde la intrebarea "cum se procedeaza", ar trebui sa cunoastem mai multe amanunte si, in primul rand, raţiunea pe care o are omul care vrea sa faca ce zice el că vrea să facă.

Binele unuia poate fi raul altuia. (in speta, binele pe care vreti sa-l faceti mamei, poate fi raul dvs. sau chiar raul mamei si-al dvs, totodata).

Si atunci, daca eu nu inteleg motivatia interna care-l determina pe om sa faca ceea ce mie (privind detasat) mie mi se pare ...sminteala, atunci ma intreb ce naiba ma intreba.
Ma intreaba cum se procedeaza cand vrea sa se azvârle in fântâna? Si io ce sa-i zic? Preocedeaza omule cum vrei, ca de putut se poate ... proceda si cu capu' in jos si cu picioarele inainte.









Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2015
romascanu, moderator
:yes: Cum le ziceți dumneavoastră doamnă Romașcanu, nu le-aș putea zice eu.

Nu ca să mă scuz, dar simt nevoia să precizez că mă refeream strict la actul pe care domnul respectiv s-a grăbit să-l semneze, luându-și fratele drept companion.

Apropos de azvârlit, mi-e teamă că domnul a întrebat fiind deja în fântână!
Deci ca sa fiu mai clar.Nu stapanesc termenii.Tata a murit anul trecut noi acum ne-am gandit sa facem sucesiunea.la succesiune este un apartament si niste pamant.Familia compusa din eu fratele si mama Am mers la notar si am dat declaratie ca renuntam la tot partea noastra de al tata in speranta ca ii va reveni totul lui mama si sa paate dispune cum vrea de averea ei .Noi urmand dupa ce moare mama sa facem succesiunea .Am inteles de aici ca sunt probleme
Dacă frații/surorile tatălui/moștenitorii lor/părinții tatălui nu află ce ați făcut și/ sau nu dau declarație de acceptare moștenire timp de 1 ani de la data decesului, ați scăpat.
Altfel ați cam feștelit-o, oarecum. Renunțarea dvs/ le-a reactivat vocația succesorală, adicătelea, le-a dat dreptul de a veni la moștenirea tatălui dvs.
buna ziua
am citit ce au scris persoanele de mai sus, este total gresit.
de unde pana unde vine fratii tatalui la mostenire?
in ce calitate?
eu am dezbatut succesiunea
am luat pacaleala cu declaratia de renuntare.
succesiunea se dezbate astfel:
aduni toate actele prin care defunctul era proprietar( locuinta, terenuri , loc de veci , s.a.m.d)
la notar , te intreaba daca accepti sau nu succesiunea, si atunci refuzi in favoarea mamei.
fara prea multe vorbe si batai de cap.
si ca sa stii costa mult dezbaterea unei succesiunii
succes
daca mai ai nevoie de sfaturi , intreaba-ma

Alte discuții în legătură

Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire lica1 lica1 Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)
Succesiune - renuntare, consecinte mediaset mediaset Salut.Tata a decedat .eu si fratele meu am mers la notar si am dat o declaratie ca renuntam la succesiunea dupa el cu gand ca mama sa mosteneasca tot si dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)