avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediile pentru sarcina cu risc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediile pentru sarcina cu risc

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 18 saptamani si am sarcina cu risc obstretical crescut, avand recomandare sa stau toata sarcina la pat in concedii medicale.

Pana acum am stat doar in concedii medicale, acum ajungand la limita de 90 zile CM pe care o poate acorda medicul ginecolog. Ginecologul imi recomanda mai departe sa imi iau concediu de risc maternal sau sa intru in comisie si va rog sa ma ajutati sa iau cea mai buna decizie.

Interesul meu este sa stau o perioada cat mai mare din sarcina in concedii medicale pentru ca vreau sa imi folosesc zilele de concediu prenatal in perioada de dupa nastere. Asta deoarece este nevoie ca sotul sa isi ia apoi CCC iar eu sa ma intorc la serviciu dupa cateva luni.

Intrebarile mele sunt:
1. Pot sta in concediu de risc maternal pana in saptamana 35 (atunci s-ar implini cele 120 zile la mine)? Este vre-o limita de acordare pentru acest concediu sau pentru concediile medicale din sarcina in general?
2. Daca am beneficiat de acest concediu de risc maternal in sarcina, mai pot lua din nou dar pentru alaptat dupa ce termin concediul maternal?
3. Sotul poate intra in CCC daca eu sunt in concediu de risc maternal pentru alaptare?
4. In caz ca medicul de medicina muncii nu imi aproba acum concediul de risc maternal voi merge la comisie. Cate zile CM mai poate acorda comisia? Exista o varsta limita a sarcinii pana cand ei mai pot acorda CM?
5. Aveti cunostinta de altfel de concedii medicale pe care le pot accesa dupa concediul de maternitate (daca nu mi se aproba cel de risc maternal pentru alaptare) astfel incat sa pot sta cu copilul pana implineste 6-7 luni?

Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:56, 1 Octombrie 2015
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...

c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;

d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;

e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;


Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:

a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);

b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.

(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
...

2. In total concediul de risc maternal nu poate depasi 120 de zile.

3. Tatal copilului poate intra in CCC dupa ce se termina concediul de maternitate al dvs. (cele 126 de zile de sarcina si lauzie) indiferent daca dvs. reluati activitatea sau veti fi in concedii medicale.

4. Comisia va poate acorda pana la 180 de zile de concediu medical daca este cazul.

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

Art. 27. - (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Ma ajuta foarte mult.

As mai avea nevoie de cateva lamuriri:

1. Comisia mai poate acorda 180 zile CM in plus fata de cele 90 pe care le-am luat deja de la ginecolog?

2. Este vre-o limita de varsta a sarcinii dupa care comisia nu mai acorda CM si recomanda mai degraba intrarea in concediu prenatal?

3. Pentru acordarea concediului de risc maternal pentru femeile care au nascut recent/alapteaza, ce medic trebuie sa scrie recomandarea? Pe sarcina este ginecologul, dar dupa nastere?

Va multumesc pentru raspunsuri!
1. Comisia poate acorda, daca este cazul, pana la 180 de zile de concediu medical.

2. In momentul in care se intra in luna a 7-a de sarcina (63 de zile inainte de data prezumata a nasterii) se poate acorda concediul de sarcina si nu se mai acorda alt concediu medical.

3. Concediul de risc maternal se propune de catre medicul curant ginecolog sau medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc pentru alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine concediul de sarcina cu risc elenaelena20 elenaelena20 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce anume trebuie sa fac sa obtin concediu de risc maternal. Incerc de ceva timp sa obtin acest concediu si nu ... (vezi toată discuția)