avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotărâre a Adunării Generale contestată în termen ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotărâre a Adunării Generale contestată în termen de 45 de zile - vrem detalii şi termene maxime

Suntem câţiva proprietari care vrem să dăm în judecată conducerea unei Asociaţii de Proprietari pentru a contesta în totalitate o Adunare Generală Reconvocată (nu numai hotărârile luate acolo, care sunt ciudate) pentru câteva motive, cel mai important şi ilegal fiind faptul că a depăşit termenul maxim de desfăşurare (de convocare) a acestei Adunări Generale Reconvocate, pe lângă alte posibile nereguli care decurg din faptul că s-au găsit numai pe numele Casierei, care e angajata Asociaţiei, câteva zeci de Împuterniciri, luate aproape forţat de la mulţi pensionari, care au crezut că fac ceva util şi normal, mai ales ştiind că mulţi dintre aceştia puteau veni la Adunarea Generală fără probleme, sau erau la domiciliu la acea dată, deci n-avea rost să le dea acele Împuterniciri.
N-ar putea fi un mic-mare Conflict de Interese din partea Casierei, plătită direct de către Preşedintă, ştiind că aceste Împuterniciri s-au folosit pentru a întoarce votul oricărei Hotărâri în favoarea acestei Preşedinte sau a Comitetului Executiv, lucru care s-a întâmplat ?
Mai toţi cei prezenţi ştiau că se votase ceva în Adunarea Generală Reconvocată, dar după încheierea şedinţei, Preşedinta & Co au votat ce le-a trecut prin cap, chiar şi în plus de ce s-a discutat la şedinţă (lăsaseră loc gol de semnături pe procesul-verbal, dar a venit un proprietar şi a tras linie la fiecare nume care nu semnase - bravo lui !). Atenție, afişarea procesului-verbal al acelei Adunări Generale Reconvocate a fost făcut pe 19.08.2015, deci la aproape 3 luni de la desfăşurare, ceea ce e incredibil de mult - cred că au calculat unde şi ce voturi să folosească pe baza acelor zeci Împuterniciri, şi pentru ce Hotărâri convenabile celor care conduc Asociaţia în mod abuziv, ocolind evident legile !
PRINCIPALA MEA ÎNTREBARE ESTE: Dacă s-a afişat la Avizier Procesul-Verbal după aproape 3 luni (pe 19.08.2015 !) de la convocarea acelei Adunări Generale Reconvocate tardiv, de pe 30.05.2015, ce termen maxim de contestare în Instanţă avem, ştiind că legea permite ca în maxim 45 de zile, cei care ori n-au fost la şedinţă ori n-au stat până la sfârşitul ei (ne-luând la cunoştinţă despre Hotărârile Adunării Generale), să poată contesta acele Hotărâri ?
Am calculat bine data de 03.10.2015, adică Sâmbătă, ştiind că data afișării înștiințării la Avizier a fost 19.08.2015 ?
Dacă termenul maxim pică Sâmbătă, eu ştiu că se poate depune sesizarea maxim Luni, 05.10.2015, pentru că zilele libere nu se pun la calcul.

Sau în acest caz nu e valabil calculul termenului maxim de 45 de zile, aşa cum am calculat eu ?
Ne interesează, pentru că vreau să ştiu dacă e obligatoriu s-o depunem maxim până mâine, Vineri 02.10.2015 (la Judecătorie sau la Parchet, nu ştim exact), dar nu prea avem timp să scriem toate problemele acolo, ştiind că vom scrie vreo 4 pagini de dovezi.
Apropo, e mai bine să facem plângere penală la Parchet, sau sesizare la Judecătorie, în Civil ? Precizez că avem mai multe capete de cereri, cu acuzaţii diferite, inclusiv cu ceva ilegal care s-a întâmplat acum 3 ani şi vrem să fim repuşi în drepturi (e vorba de construirea în mod ilegal, fără convocarea Adunării Generale, a unui sediu de A.P. exact pe un pasaj public circulabil, vechi de 50 de ani, blocând accesul cetățenilor din toată zona).
*** Să revin la cazul cu contestarea Adunării Generale Reconvocate.
Ştiu că acel termen de 45 de zile ce „curge" de la afişarea procesului-verbal la Avizier, se aplică doar dacă vrei să contești Hotărârile Adunărilor Generale, conform Legii 230/2007:
Art. 26 „Dacă o Hotărâre a Adunării Generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a Asociaţiei de Proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva Hotărâre, în termen de 45 de zile.”

În cazul nostru, se aplică Decizia Curţii Constituţionale Nr.670 din 18.05.2011, care spune că termenul de 45 de zile „curge” de la comunicarea în scris a procesului-verbal cu hotărârile luate în Ad. Gen., pentru cei care n-au luat la cunoştinţă de Hotărârile Adunării Generale din 30.05.2015 ! [ link extern ]
„C.C.R. apreciază că proprietarii care n-au avut cunoştinţă de Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art.26 din Legea nr.230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate. Deci, sintagma „de la adoptarea acesteia" cuprinsă în art.26 din Legea nr.230/2007 este neconstituţională, referitor la momentul de la care se poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.”

Dar dacă vrei să conteşti ca ilegal organizată acea Adunare Generală Reconvocată, în totalitate, se mai aplică articolul care limitează dreptul de contestare în Justiţie la 45 de zile, sau poţi contesta oricând ?
La fel, dacă un proprietar a fost prezent la acea Adunare Generală, dar n-a rămas până la sfârşitul acesteia din diferite motive (implicit, n-a semnat niciun Proces-Verbal), i se poate considera termenul maxim de 45 de zile de la afişare la Avizier (nu de la convocarea acelei Adunări Generale), adică atunci când a luat la cunoştinţă de acele Hotărâri pe care nu le ştia ?

E vreun alt articol de lege valabil în cazul în care vrei să anulezi o Adunare Generală care s-a desfăşurat după termenul legal de maxim 10 zile de la prima Adunare Generală (suspendată din lipsă de Cvorum - suntem 458 de proprietari, dar niciodată n-au fost mai mult de maxim 40, ceea ce nu e deloc reprezentativ) ?
Precizez că prima Adunare Generală a avut loc pe 16.05.2015, iar Reconvocata a fost pe 30.05.2015, deci la 14 zile de la prima (cea fără Cvorum), încălcând termenul de maxim 10 zile, conform Legii nr.230/2007
Art. 24, alin.(2): „Dacă la prima convocare nu este întrunit Cvorum-ul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA DATA PRIMEI CONVOCĂRI.”

Citind mai atent Legea 230/2007, se pare că au depăşit şi termenul de desfăşurare a unei Adunări Generale obligatorii anual, adică în primul trimestru al anului. CITEZ DIN LEGEA 230/2007:
Art. 23, alin.(1) - „După Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei de Proprietari VA AVEA LOC CEL PUŢIN O DATĂ PE AN, ÎN PRIMUL TRIMESTRU, O ADUNARE GENERALĂ A PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAŢIEI. Responsabilitatea cu privire la ne-convocarea a cel puţin unei Adunări Generale a Proprietarilor aparţine membrilor Comitetului Executiv, inclusiv Preşedintelui Asociaţiei de Proprietari.”

Rog să-mi răspundă cineva mai ales referitor la termenul maxim de acţionare în Justiţie pe care eu l-am calculat ca fiind data de Sâmbătă 03.10.2015, prelungit până Luni 06.10.2015, datorită zilelor libere.
Chiar aștept să fiu contrazis, dar pe baza unor articole de legi.

MULŢUMIM ANTICIPAT !
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2015
zxc1, utilizator
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 09:06, 4 Octombrie 2015
1-Contestatia impotriva hotararilor adunarii generale se depune la judecatoria responsabila adresei imobilului
2-
Apropo, e mai bine să facem plângere penală la Parchet, sau sesizare la Judecătorie, în Civil ?

La judecatorie nu adresati sesizare ci actiune-pe care o motivati in fapt si in drept
3-In cazul adunarii reconvocate, hotararile se iau de cei prezenti, fara a fi nevoie de acelasi cvorum ca in cazul adunarii generle si fara ca proprieatrii absenti sa fie reprezentati de altii. La adunarea reconvocata "hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora",respectiv ,participanti hotarasc prin vot pentru ei si in numele lor, nu pentru altii si nu in numele altora care nu sunt prezenti ci doar au inaintat delegatii de reprezentare
4-Contestarea adunarii reconvocate se face cu respectarea termenului de 45 de zile
Proprietarul prezent la adunarea reconvocata care nu a semnat si nu a participat pana la sfarsitul adunarii,respectiv nu a luat la cunostiinta de hotararile adunarii,are dreptul sa conteste adunarea reconvocata,hotararile adoptate in acea adunare tot in termen de 45 de zile
5-Daca intentionati sa formulati contestatie in instanta,incercati sa redactati actiunea concis la obiect ,nu va pierdeti in amanunte irelevante
Daca nu stapaniti procedura apelati la persoana specializata care sa analizeze temeinic problemele cu care va confruntati ,care sa poata redacta in mod profesional actiunea- motivata in fapt si in drept
~ Conținut șters la cerere ~
Doamnă Adriana, sigur se aplică acest sistem de calcul şi în cazul contestării unei Adunări Generale, chiar şi la alte termene ?
De exemplu, am de contestat o valoare a unei facturi la Asociaţia de Proprietari, şi cum s-au afişat listele de întreţinere pe data de 22.09.2015, ştiind că Legea 230/2007 permite maxim 10 zile pentru contestarea listelor, după calculele mele ar fi ultima zi, a zecea, tot Sâmbătă, 03.10.2015 (am scăzut prima zi de 22.09.2015 şi ultima zi, de 02.10.2015), însă cum pică în zi liberă, se poate depune acea Contestaţie maxim Luni, 05.19.2013 !

E bine calculul ? Mă refer şi la faptul că la Asociaţii de Proprietari nu ştiu dacă se calculează la fel termenele ca şi în Justiţie. Sau e universal valabilă regula de calcul, cea cu scăderea din termen a primei şi a ultimei zile ?
Sper că-s valabile calculele mele, pentru că nu vreau să ratăm depunerea acestor documente la termen, am munci degeaba.
Dacă putem depune acele documente pentru Luni, e perfect, pentru că n-aveam chef să stăm în noaptea asta să scriem !
Sper că mă atenţionează cineva la timp, dacă cel puţin unul din termenele pe care le-am expus azi nu-s corect calculate, adică să nu fie cumva ziua de luni ultima pentru depunerea acelor documente vitale pentru noi.
Mai e ceva important, referitor la acea acţiune în Justiţie, mai ales pentru depăşirea termenului maxim de 10 zile ... apropo, am auzit pe cineva că a câştigat procesul pentru anularea unei Adunări Generale reconvocate ce a depăşit termenul maxim de 10 zile - sper să câştigăm şi noi, pentru că Legea specifică clar acest lucru.
Ce zici, Ynocentta, E POSIBIL SĂ SE CÂŞTIGE ASTFEL, LA FEL, ŞI PENTRU FAPTUL CĂ N-A FOST ACEA AD.GEN. ÎN PRIMUL TRIMESTRU, CONFORM ART.23, ALIN.1 DIN LEGEA 230/2007 (dacă luăm cuvânt cu cuvânt, pare o obligaţie să se convoace în primul trimestru, pentru a adopta Bugetul Asociaţiei, cred) ?
####################################################
Mai vreau să clarific ceva - eu mă pot încadra în termenul de 45 de zile de la afişarea Procesului-Verbal al Ad.Gen. Rreconvocate, ştiind că eu am fost la Ad.Gen., dar am plecat mai devreme şi datorită organizării cu scandal a acelei adunări Gen. reconvocate chiar pe 30.05.2015, în zi de mare sărbătoare, parcă expres să nu vină mult "popor", să-şi voteze şefii ce vor ? Logic că n-am semnat, la fel şi mama mea, care e în aceeaşi Asociaţie.
Nu mai zic de problema cu acele câteva zeci de Împuterniciri pe numele casierei Asociaţiei (e posibil un Conflict de Interese să-l băgăm în contestarea acelei Ad.Gen.?), una pe numele preşedintei, alta pe numele cenzorei.
Ce tupeu să mergi să cerşeşti voturi mai ales de la pensionari ... sigur au făcut-o cu scopul de a vota ce vor, de a fi siguri că vor hotărî ce le trece prin cap.
Ştiu că e legal să vii cu oricâte voturi, dar asta e cea mai mare aberaţie. aş vrea să se facă o anchetă, SĂ SE VADĂ DACĂ MAJORITATEA CELOR CARE AU DAT îMPUTERNICIRI CELOR CARE CONDUC ASOCIAŢIA AU FOST ÎN LOCALITATE, SAU DACĂ ERAU DEPLASABILI (ÎI EXCLUDEM PE CEI BOLNAVI GRAV SAU PARALIZAŢI).
Adică mama mea, care are 82 de ani şi vreo zece boli depistate, poate să vină la orice adunare Generală, şi alţii dau cu uşurinţă voturile unor escroci ? Cine ştie cu ce i-a momit Casiera, de a obţinut zeci de Împuterniciri - le-o fi promis ceva avantajos măcar ?
De când e Asociaţia asta, de 50 de ani, nu s-a mai întâmplat să se adune atâtea Împuterniciri de voturi, de parcă era vital pentru cucoanele care conduc Asociaţia să câştige la acea Adunare Gen.
E dubios şi supărător numai faptul că au afişat la Avizier Procesul-Verbal al Ad. Gen. Reconvocate, DUPĂ APROAPE 3 LUNI ! Pe 30.05.2015 a fost Ad.Gen. Reconvocată, pe 19.08.2015 au afişat-o !
Dar ce-au făcut, fratello, au descântat acel document la vrăjitoare, sau l-au măsluit cum au vrut, au pus acolo ce le-a dorit sufleţelul, să ne mai jecmănească ?
Cred că nu le ieşea pasienţa jecmănirii celor 458 de proprietari.
Toate astea poate vor cântări în decizia judecătorilor.
Dar sper că se va judeca cu Celeritate, pentru că n-avem chef să stăm cu anii, mai ales că peste câteva luni vine peste noi cealaltă Ad.Gen., din 2016, şi noi vrem o altă conducere, mai corectă şi mai sinceră, nu să vedem lună de lună erori, abuzuri, etc. !
Sper să reuşim cu aceste probleme, pentru că n-au ajuns o mână de oameni să ne dirijeze vieţile, ascunzându-se în spatele legilor din domeniu, care sunt aberante şi permisive cu aceşti neica-nimeni care ne gestionează "buzunarele" pentru a le umple pe ale lor !
~ Conținut șters la cerere ~
Scuze, doamnă Adriana, sper să nu par pisălog, am înţeles metodologia de calcul în Justiţie (vă mulţumesc pentru sfaturi utile), doar că încă nu mi-e clar termenul exact calculat pentru cazul meu, cu Contestația către Asociația de Proprietari.
Aţi spus dvs. "Dacă vreți să respectați termenul de 10 zile de la afișarea listei de plata, ultima zi în care puteți depune contestația la președintele asociației este data de 03.10.2015."
Să înțeleg că pot s-o depun Luni, 05.10.2015, având în vedere că acele 10 Zile s-ar împlini mâine, Sâmbătă, 03.10.2015, conform metodologiei de calcul spusă de dvs. (prima şi ultima zi nu se iau în calcul, adică 22.09.2015 şi 02.10.2015).
Cum nu se lucrează la A.P. Sâmbăta, şi citind ce aţi specificat dvs. ("zile lucrătoare nu înseamnă zile de weekend, ci zile în care nu se lucrează"), logic ar fi ca termenul maxim de depunere a Contestaţiei să fie Luni, 05.10.2015.
Sper să nu-mi spună Luni cei din Asociație că am depășit termenul, pentru că ei nu ştiu că "Calculul termenelor se face pentru orice situație la fel, respectându-se prevederile art. 181 din N.C.P.C.". De-asta v-am întrebat, să nu fie alt mod de calcul al termenelor pentru Asociaţii sau alte firme !
Aş putea să fac Contestația şi acum, la urgenţă, până la 11,00 când termină programul, dar vreau să mai caut ceva articole de legi şi n-am timp - vreau s-o fac "ca la carte".
Pe lângă cele două documente aminitite, mai am de făcut la Cadastru o Cerere de Re-examinare şi o Plângere împotriva Încheierii registratorului-şef, conform Art.50, alin. 2.1. din Legea 7/1996, a intabulării Privilegiului imobiliar al apartamentului meu, către Asociaţie ... culmea, făcut în acelaşi timp cu stornarea sumei de către C.E.T. şi micşorarea datoriei (Baza) la sume de maxim câteva sute de lei, poate chiar de zero !
Am primit Înştiinţarea pe data de 18.09.2015, şi am termen 15 zile pentru a face cerere de re-examinare şi plângere.
E culmea, şi această cerere are termen-limită zilele ne-lucrătoare, adică se împlinesc cele 15 zile pe data de 04.10.2015, deci şi acest document îl pot depune Luni 05.10.2015 !!!
Să vă mai spun ceva - cel puţin în ultimele luni am mai avut de făcut fel şi fel de Contestaţii şi cereri ... şi toate au picat Sâmbăta sau Duminica, cerând sfatul specialiştilor pentru calculul termenelor, să fiu mai sigur.
Poate tot ce s-a întâmplat în ultimul timp, să fie de bun augur, pentru că mă lupt de peste 3 ani să fac orice să nu mai fim furaţi, cel puţin la Utilităţi.
Am mai avut probleme cu debranşări de la GDF Suez şi Renel pentru mama mea, dar, în urma contestațiilor mele, s-au stornat şi acele taxe de re-branşare, ciudat de mari şi, zic eu, cam neconstituționale, abuzive, pentru că şi pt. o datorie de 20 lei poţi fi deconectat !
GDF Suez chiar întrece orice limită, punând 240 lei Taxa de Re-branşare, şi la Persoane Vulnerabile, încălcând propriul Regulament făcut prin intermediul A.N.R.E. !

Alte discuții în legătură

Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Anulare p.v. ale adunarilor generala a asociatiei de proprietari solo.mio solo.mio As. de proprietari este data in judecata si se solicita anularea tuturor p.v. ale adunarilor generale sub motivul ca acestea nu au fost convocata in mod ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii generale darina123 darina123 Buna ziua, In legea 230/2007 , art 25 alin 4 se mentioneaza urmatoarele: (4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de ... (vezi toată discuția)