avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul poate sa nu aprobe cererea pentru concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul poate sa nu aprobe cererea pentru concediu crestere copil?

Buna ziua,

Voi expune pe scurt problema mea: sunt angajata de o organizatie pe doua proiecte cu finantare nerambursabile. Organizatia respectiva sustine ca nu poate plati concediul maternal de 126 de zile si ca trebuie sa astept sa vina de la stat respectivele fonduri. Stiu ca nu este adevarat acest lucru, intrucat angajatorul trebuie sa avanseze suma respectiva si apoi sa si-o recupereze de la stat. Intrebarea mea este: daca aleg sa merg pe o sesizare catre CAS, ma pot astepta apoi, dupa terminarea concediului de maternitate sa nu imi aprobe cererea pentru crestere copil? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 4 Octombrie 2015
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator, va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.


3. OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
.....

Asadar, angajatorul are obligatia de va aproba cererea de CCC, iar in cazul refuzului acestuia de a va aproba cererea puteti depune sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediu medical bogdangbrl bogdangbrl Vreau un ajutor din partea dumneavoastra cum sa procedez pentru ca angajatorul nu vrea sa imi plateasca concediul medical pe motivul cand ii livreaza bani casa ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical de catre angajator rudolfo rudolfo buna , la societatea unde lucrez nu se platesc concedile medicale , intrebarea e daca e correct legal multumesc. (vezi toată discuția)
Buna ziua Adelina 2102 Adelina 2102 Am intrat in concediu de risc material din data de 15.06.2018 iar angajatorul refuză să îmi plateasca concediul pe motiv că nu are bani.Mi-a spus să ... (vezi toată discuția)