avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala prin email refuzata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala prin email refuzata

Tocmai am primit inapoi, cu refuz de tratare de la sectia de politie, o plangere penala pe care am trimis-o prin e mail ca vezi doamne nu e semnata electronic.
E corect ca au dat-o refuz?
Si o voi trimite acum la parchet prin posta cu confirmare de primire. Pot anexa si dovada CD pe care o am si martorii sa ii enunt tot acum? Ca daca le dau la sectie nu am incredere ca nu le fac pierdute ca vad ca sunt foarrrrte bine inentionati.

Multumesc!


Regulile prin care se pot sesiza organele de urmarie penala sunt reglementate in Codul de Procedura Penala, Partea speciala, Titlul I - urmarirea penala, in Capitolul 2 - Sesizarea organelor de urmarire penala.
Conform Art. 288 - organul de urmarire penala este sesizat prin "plângere sau denunţ, prin actele încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege ori se sesizează din oficiu", la infractiunile la care este necesara plangerea prealabila sau sesizarea din partea altor organe neputandu-se pune in miscare actiunea penala in lipsa acestora.
Art. 289 - Plângerea
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
(2) Plângerea trebuie să cuprindă:
- numele,
- prenumele,
- codul numeric personal,
- calitatea şi domiciliul petiţionarului
ori, pentru persoane juridice,
- denumirea,
- sediul,
- codul unic de înregistrare,
- codul de identificare fiscală,
- numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice
- şi contul bancar,
- indicarea reprezentantului legal ori convenţional,

- descrierea faptei care formează obiectul plângerii,
- precum şi indicarea făptuitorului
- şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.

(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.

(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.

(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.

(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
Art. 290 - Denunţul
(1) Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni.
(2) Denunţul se poate face numai personal, dispoziţiile art. 289 alin. (2), (4) - (6) şi (8) - (10) aplicându-se în mod corespunzător.
Semnatura electronica puteti avea doar dupa ce achizitionati un certificat digital. Altfel spus, semnatura este o Carte de identitate virtuala a posesorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum fac o sesizare la parchet anonymous1209 anonymous1209 Buna ziua, Cum pot sa fac o sesizare cu dovezi, fără a fi implicat deoarece ma tem pentru familia mea. Am dovezi ca mai multe persoane au constituit un grup ... (vezi toată discuția)
Sesizare la politie catalinm75 catalinm75 Buna ziua! Vreau sa depun o sesizare la politie sau la parchet pentru o anume problema. Din pacate, stau foarte rau cu timpul, lucrez, in perioada asta, ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa se autosesizeze politia sau parchetul ? morris777 morris777 Buna ziua, as dori sa stiu cand exact are obligatia politia sau parchetul sa se autosesizeze. Dacau eu de expemplu sesizez verbal politia printr-un telefon ... (vezi toată discuția)