avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am o cunostinta care are 2 copii minori rezultati in timpul casatoriei si dupa divort,copii au ramas la tatal lor,urmand ca mama sa plateasca pensie de intretinere.Dupa divort acesta mai are un copil din concubinajul cu o alta persoana.Neavand servici si implicit venituri, ar dorii sa amane plata pensiei de intretinere pana cand v-a avea posibilitatea de a se angaja, urmand sa plateasca si restantele.Care sunt posibilitatile legale de a rezolva aceasta situatie.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.Cu stima
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea reducerii cuantumului pensiei de intretinere.


Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 16,5 % din acest venit.


In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.


Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.

Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.


De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.

Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.



Articolul 402 Stabilirea contribuţiei părinţilor.

(1) Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

(2) Dispoziţiile titlului V privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.


Articolul 530 Modalităţile de executare.

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.



Pensia de intretinere poate fi redusa, instanta de judecata raportandu-se la plafonul maximal stabilit de Codul civil, pensia reprezentand 16,5 % din salariul minim pe economia nationala.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensia minor mansourabugararah mansourabugararah In urma unei sentinte de divort din 01.01.2011 fiica mea a fost incredintata mamei sale cu o pensie de intretinere de 700 lei.La data de 30.01.2014 am ... (vezi toată discuția)
Diminuare cuantum pensie alimentara Tatanicu Tatanicu In urma unei relatii scurte, ea... a ramas gravida, a nascut si... in momentul de fata am fost obligat de instanta la plata unei pensii alimentare de 175 lei ... (vezi toată discuția)
Cerere micsorare pensie alimentara ioana_lazar ioana_lazar Buna ziua! Va contactez deoarece fostul meu sot a cerut recalcularea pensiei alimentare. Mentionez ca in urma procesului de divort, acesta a stabilit ca pensia ... (vezi toată discuția)