avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Hartuit de agenti de vanzari
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Hartuit de agenti de vanzari

Buna seara
In ultima vreme am tot fost cautat, telefonic,de tot felul de agenti de vanzari, de la diverse societati. Unele cunoscute, altele mai putin. Desi le-am spus ca nu sunt interesat de produsele sau serviciile pe care le ofera.
Atat de ostentativi si nepoliticosi sunt incat ajung la jigniri si injuraturi.
Desi am cerut sa fiu scos din baza de date si am comunicat ca nu au acordul meu pentru a folosi datele mele personale, continua.
Ce pot face, cui ma pot adresa?
Am numerele de telefon , ora si persoana care a sunat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: gutab , utilizator 16:37, 8 Octombrie 2015
Nu prea puteti face nimic. Sunteti intr-o situatie cam ciudata. Se ridica cateva intrebari, de unde au ei numarul dvs de telefon ? Cate companii de vanzare v-au sunat ? Cate companii, tot atatea numere diferite?
2 companii. una de vanzari produse, foarte cunoscuta, una de servicii tip forex. de unde au nr de tel nu stiu dar probabil ca este usor de aflat.
Da. Numere de telefon diferite. Una e din Bucuresti, cealalta din Constanta.
Trebuia sa existe un document legislativ care sa opreasca acest lucru. Din cate stiu este o lege care interzice utilizarea dtelor personale fara acordul titularului.
Pentru practici comerciale agresive pot primi o amenda cuprinsa intre 2000 lei-100.000 lei.
Studiati Legea nr. 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.

Legea nr 363/2007 - Practici comerciale agresive

Art. 8. - O practica comerciala este considerata agresiva daca, in contextul prezentarii situatiei de fapt si tinand cont de toate caracteristicile si circumstantele, limiteaza sau este susceptibila sa limiteze in mod semnificativ libertatea de alegere sau comportamentul consumatorului mediu cu privire la produs, prin hartuire, constrangere, inclusiv prin utilizarea fortei fizice sau prin influenta nejustificata si, prin urmare, determina sau este susceptibila sa determine consumatorul sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Art. 9. - Pentru a determina daca o practica comerciala recurge la hartuire, constrangere, inclusiv la forta fizica sau la influenta nejustificata, se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) momentul, locul desfasurarii, natura si/sau durata acesteia;
b) recurgerea la amenintare, la un limbaj sau la un comportament abuziv;
c) exploatarea de catre comerciant a unei situatii nefericite sau a unei circumstante speciale, de o asemenea gravitate incat afecteaza rationamentul consumatorului mediu si de care comerciantul este constient, in scopul influentarii deciziei consumatorului cu privire la produs;
d) orice obstacol oneros sau disproportionat, neprevazut in contract, impus de comerciant, atunci cand consumatorul doreste sa isi exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a inceta contractul sau de a schimba produsul ori de a se adresa unui alt comerciant;
e) orice amenintare cu masuri, in situatia in care acestea nu pot fi luate in mod legal.

Din pacate in Romania inca se mai vand baze de date, care ajung in "mainile" unor astfel de comercianti.

Daca doriti sa scapati a fi contactat cu insistenta si pe viitor, puteti folosi abordarea mea in astfel de cazuri.
Odata ce acesti agenti de vanzari considera ca au convins potentialul client, vor propune o intalnire pentru a prezenta oferta pe larg. Acesta este momentul in care dvs. le comunicati textual:
- Da, accept intalnirea. Va costa 150 de euro.
Agent vanzari: ??? ( se traduce:pauza de cateva secunde)...ce?, cum 150 de euro
Dvs.: Ati auzit bine. Atat este costul acelei ore pe care o acord pentru a asculta o oferta care nu ma intereseaza.
Agent vanzari: pauza lunga
Dvs.: intrerupeti cu voce hotarata pauza intreband: Aveti un pix la indemana ca sa va dictez contul bancar in care sa faceti plata?
Daca agentul de vanzari isi mai revine din soc, se va balbai, dupa care va declara: "am inteles, nu va intereseaza oferta".
Multumesc pentru raspuns. De mare ajutor. De unul am scapat. Am primit confirmarea ca sunt dezabonat. De al doilea astept sa sune iar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am luat plasa? balanjulia balanjulia Am incheiat un contract cu Romtelecom pt. internet. Am fost obligata sa inchei si pt. telefon fix, pe care nu folosesc deloc. Am sunat la ei, si am cerut sa nu ... (vezi toată discuția)
Inselatorie site dedicat tranzactiilor/pariurilor relutu_muntean relutu_muntean Buna, Daca este un site facut anume sa atraga clientii pentru a se inscrie pe o platforma de tranzactionare dand o regula de tranzactionare presupusa sigura ... (vezi toată discuția)
Produse identice vandute la preturi diferite in acelasi magazin kodove kodove Buna ziua! Am voie (legal, nu moral) sa vand intr-un magazin online, un produs identic, dar cu alt titlu, cu alte poze (reale), alta descriere, cu preturi ... (vezi toată discuția)