avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita: poprire pe salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita: poprire pe salariu

Buna ziua,

Datele problemei:
- fratele meu si inca o persoana in urma unui proces trebuia sa platesca o suma unei firme prin 2011
- firma in 2013 i-a dat in judecata pt executare silita si curtea admite cererea de executare silita si incuviinţează executarea silită. Fratele meu nu a stiut de executare si nici nu i-a venit nimic acasa.
- de abia acuma in octombrie 2015 a venit la firma poprire pe salariu pt fratele meu
- fratele meu detine o masina si o sesime dintr-un apartament in urma unei mostenirii

Nelamuririle sunt urmatoarele:
- se poate scoate la licitatie masina si particica din apartament?
-se poate executa silit o sesime dintr-un apartament?
- se poate vinde masina, sau este si ea executata silit? Masina a fost platita de mine dar nu s-a facut trecerea pe numele meu.
- daca fac actul de vanzare cumparare pe masina fara sa o inmatriculez pe numele meu, masina poate fi luata? Este necesar tot procesul de vanzare, inmatriculare pt ca masina sa nu mai fie luata de executorul judecatoresc?
- unde pot vedea ce bunuri sunt executate silit?
- daca se face poprirea pe salari, executorii pot sa execute si alte bunuri?
- se poate plati in rate sau acest lucru se discuta cu executorul judecatoresc?
- datoria este trecuta in finante ca datorie, ca sa nu se poate vinde nici un bun?
- de ce datoria trebuie sa fie platita in intregime nu mai de fratele meu, tinand cont ca sunt doua persoane. Este legal acest lucru, daca cealalta persoana nu poate plati sa plateasca numai una?

Va multumesc frumos de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
keops_mic, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 19:39, 29 Decembrie 2018
Buna seara,

Incuviintarea executarii silite se face fara citarea partilor, deci fratele dvs. nu trebuia citat.

1. Da, procedural se pot scoate la licitatie atat masina cat si partea din apartament cu anumite conditii in special pentru apartament.
Bunurile imobile nu pot fi executate pentru creante mai mici de 10.000 de lei decat daca debitorul nu are alte bunuri valorificabile.
De asemenea, avand in vedere ca apartamentul este detinut in coproprietate, inainte de scoaterea la licitatie ar fi necesar sa se dispuna partajul.
Din punctul meu de vedere, executarea acestor bunuri tine foarte mult de valoarea creantei. Daca aceasta nu are o valoare mare, iar fratele dvs. lucreaza si ii pot fi executate veniturile din salariu, exista o sansa mica sa se doreasca scoaterea la licitatie a masinii si a partii din apartament.

2. Teoretic debitorul nu are dreptul sa instraineze bunurile dupa ce procedura de executare incepe, mai ales daca acestea ar putea fi valorificate pentru a achita debitul. Veti vedea opinii diverse chiar si aici cu privire la acest aspect.
Oricum, de cele mai multe ori in practica nu se iau masuri de catre executor sau creditor atunci cand se constata ca bunurile au fost instrainate, mai ales in cazul unor debite pe care le consideram de o valoarea mai redusa.

3. Nu aveti unde anume sa vedeti ce bunuri sunt executate silit, dar pana la scoaterea acestora la licitatie trebuie parcursi anumiti pasi procedurali care implica si informarea debitorului.
Spre exemplu unul dintre acesti pasi pentru scoaterea la licitatii a unei masini implica dispunerea sechestrului asupra acesteia, iar pentru un bun imobil ( apartament) se comunica o somatie imobiliara prin care vi se cere ca in termen de 15 zile sa achitati debitul si cheltuielile de executare.

4. Da, chiar daca exista poprire pe salariu pot fi executate si alte bunuri. Dar aici din nou intervine cuantumul debitului care joaca un rol important.

5. Debitul poate fi platit si in rate, dar atata timp cat fratele dvs. este angajat nu cred ca executorul va fi de acord sa nu pastreze poprirea asupra salariului. Dar fratele dvs. poate intotdeauna platii in plus fata de suma care i se opreste din salariu.

6. Nu, datoria nu estre trecuta la serviciul de impozite si taxe, dar daca se doreste impiedicarea instrainarii bunurilor, executorul judecatoresc va dispune sechestrul asupra masinii, si va nota in cartea funciara a imobilului somatia imobiliara.

7. Datoria nu trebuie platita numai de fratele dvs. Sigur dosarul este constituit impotriva ambelor persoane si ambele vor fi executate in masura in care au venituri si bunuri ce pot fi executate silit.

Mult succes !
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2015
Jurist90, utilizator
Suma este in valoare de 22000 .
O suma destul de mare.
- Cum pot stii daca este sechestru pe masina? Daca o vand cei de la politie vor stii?
- In functie de ce anume se poate pune sechestru si pe celelalte bunuri nu numai popriere pe salariu? Pe cate am inteles depinde de executorul judecatoresc acest lucru.
Incercati un "truc" . Accesati Registrul Electronic de Publicitate a Vanzarii Bunurilor existent online si cautati bunurile vandute de respectivul executor. Daca printre acestea nu regasiti nici o masina sunt sanse foarte mari ca respectivul executor sa nu procedeze in general la vanzarea de astfel de bunuri.

Conform NCPC creditorul poate indica bunurile mobile asupra carora ar dori sa se efectueaze executarea, dar in general creditorii nu se implica prea mult in procedura de executare. Astfel, in general depinde de executor modalitatea in care se face executarea.

Procedura aplicarii sechestrului ar implica in principal ca executorul sa se deplaseze la locul unde e masina si sa aplice sechestrul pe aceasta. In cazul in care aceasta nu poate fi identificata se face aceasta mentiune in procesul verbal de sechestru.
In ambele cazuri procesul verbal de sechestru se comunica organelor de poliție rutieră, cât și organelor fiscale în raza cărora a fost înmatriculat acel bun, pentru a nota această măsură în evidențele proprii.
Deci, daca bunul este sechestrat sigur va exista aceasta mentiune la registrul serviciului de impozite si taxe.
De asemenea, avand in vedere ca apartamentul este detinut in coproprietate, inainte de scoaterea la licitatie ar fi necesar sa se dispuna partajul.

Nu , pt ca are o cota determinata, se poate scoate la licitatie doar sesimea lui. Ca nu o cumpara nimeni si se poate cere iesirea din indiviziune, e adevarat .

In functie de ce anume se poate pune sechestru si pe celelalte bunuri nu numai popriere pe salariu? Pe cate am inteles depinde de executorul judecatoresc acest lucru.

Vi s-a zis, functie de suma. Nu s-ar complica cu alte bunuri daca timpul in care se indestuleaza e relativ scurt.
daca fac actul de vanzare cumparare pe masina fara sa o inmatriculez pe numele meu, masina poate fi luata? Este necesar tot procesul de vanzare, inmatriculare pt ca masina sa nu mai fie luata de executorul judecatoresc?


V-o poate vinde si o puteti inregistra doar la finante.
De inmatriculat pe numele dvs , trebuie sa o faceti din alte motive, fara legatura cu executarea.
Executorul sau creditorul pot cere revocarea vanzarii, ramane de vazut daca o vor face si vor reusi.
Aveti dovada ca e platita de dvs ?

Ambii au fost obligati in solidar la plata, asta inseamna ca ii ia aluia care il prinde cu venituri si bunuri.

Ați scris dvs. următoarele fraze în postarea de pe 10.10.2015:
De asemenea, având în vedere că apartamentul este deținut în coproprietate, înainte de scoaterea la licitație ar fi necesar să se dispună partajul.
Ambii au fost obligați în solidar la plată, asta înseamnă că îi ia ăluia pe care îl prinde cu venituri și bunuri.

Este legal să se pună poprire pe salariul soției (la 7 luni de la Încuviințarea Executării Silite), știind că ea nu este proprietară în acte pentru imobilul în care locuiam, și mai ales pentru faptul că, după Apel, ea era trecută ca parte adversă mie, adică era declarată de Instanțe ca Intimată, exact ca și calitatea creditoarei, Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila, care nu are nici măcar un sediu legal (real și actual), și nici o conducere aleasă legal și statutar, în urma unor Adunări Generale legal convocate ?
Ce ziceți, vom putea anula poprirea salariului soției ne-proprietare, dacă invocăm Legea nr. 196/2018, art. 80, alin.(7), care este extrem de explicit în privința mai multor nereguli din acest dosar de Executare Silită :
Executorii Judecătorești sunt OBLIGAȚI să înștiințeze în scris Asociația de Proprietari, potrivit prevederilor art. 666 din Noul Cod Civil, cu privire la termenele de intervenție și la posibilitatea intervenției în cursul Executării Silite pornite de un Creditor împotriva Debitorului, proprietar în Condominiul în care este constituită respectiva Asociație de Proprietari.

Eu zic că este extrem de clar acest articol, mai ales prin fraza: ”... în cursul Executării Silite pornite de un Creditor împotriva Debitorului, proprietar în Condominiul în care este constituită respectiva Asociație de Proprietari.
➲ Dacă soția mea nu e proprietară în actele notariale și cadastrale ale apartamentului în care eu sunt unicul proprietar, de ce Executoarea Judecătorească G.L. i-a blocat (poprit) banii pentru salariul lunar aflat în contul de la bancă, știind și că sunt sărbători de iarnă și că a avut programate niște cheltuieli vitale, de care a fost deposedată abuziv, pentru o falsă restanță de ... 46 de lei (debitoarea reală finală fiind Asociația de Proprietari) ?!

gi-jane2 a scris:

De asemenea, având în vedere că apartamentul este deținut în co-proprietate, înainte de scoaterea la licitație ar fi necesar să se dispună partajul.

Nu, pentru că are o cotă determinată, se poate scoate la licitație doar șesimea lui. Că nu o cumpără nimeni și se poate cere ieșirea din indiviziune, e adevărat.
În funcție de ce anume se poate pune sechestru și pe celelalte bunuri, nu numai poprire pe salariu ? Din câte am înțeles ,depinde de Executorul Judecătoresc acest lucru.

Vi s-a zis, în funcție de sumă. Nu s-ar complica cu alte bunuri dacă timpul în care se îndestulează e relativ scurt.
Dacă fac actul de vânzare-cumpărare pe mașină, fără să o înmatriculez pe numele meu, mașina poate fi luată ? Este necesar tot procesul de vânzare, înmatriculare pentru ca mașina să nu mai fie luată de Executorul Judecătoresc ?

V-o poate vinde și o puteți înregistra doar la finanțe.
De înmatriculat pe numele dvs., trebuie să o faceți din alte motive, fără legătură cu executarea.
Ambii au fost obligați în solidar la plată, asta înseamnă că îi ia ăluia pe care îl prinde cu venituri și bunuri.
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament executat silit si sechestrat delta95 delta95 Vreau sa cumpar un apartament executat silit, iar acum am descoperit ca sa constituit si un sechestru pe acest imobil. Intrebarea mea este,daca cumpar acest ... (vezi toată discuția)
Titlul executoriu apartament desi am poprire aadriana aadriana In urma unui credit am poprire pe salariu 30%.Salariul nu intarzie, banii se vireaza de catre intreprindere in aceeasi zi a lunii si cu toate acestea pentru ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat simina_1968 simina_1968 Buna , am un credit pentru nevoi personale la care sotul meu e co-debitor si din care ne-am cumparat o masina. O perioada de timp am achitat ratele din chiria ... (vezi toată discuția)