avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Doresc să dau firma în judecată
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Doresc să dau firma în judecată

V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din 2006, secțiunea a 3-a - Bolile profesionale, spune la art.34 alin (1) că Declararea bolilor profesionale este obligatorie si se face de catre medicii din cadrul autoritatilor de sanatate publica teritoriale si a municipiului Bucuresti. Nedumerirea mea constă în faptul că nu știu cine sunt autoritățile de sănătate publică teritorială. Când m-am prezentat la medicina legală, la Ploiești mi s-a spus că nu este treaba lor până nu primesc o notificare. Cumva asta înseamnă că eu trebuie să intentez acțiunea, bazându-mă pe volumul de acte medicale în posesia cărora deja mă aflu, urmând ca apoi Instanța să dispună efectuarea de noi investigații, sau ceea ce am deja de la spitalul Fundeni se constituie în material doveditor care atestă că boala mea este profesională?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 13 Octombrie 2015
In art. 27. din legea 319/2006 si mai ales in NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, se precizeaza cine poate semnala o boala profesionala, adica orice medic iar acesta va semnala boala profesionala catre autoritatea de sanatate publica (Directia de Sanatate Publica Prahova) care impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca vor cerceta cauzele imbolnavirii si vor stabili masuri de prevenire.
(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicina a muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boala profesionala sau legata de profesiune, depistata cu prilejul prestatiilor medicale.
(3) Semnalarea prevazuta la alin. (2) se efectueaza catre autoritatea de sanatate publica teritoriala sau a municipiului Bucuresti, de indata, la constatarea cazului.

Norme Metodologice de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006

Art. 149
Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale: examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate.

Art. 150
Medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta profesionala completeaza fisa de semnalare BP1, prevazuta in anexa nr. 19, si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.

Art. 151
Dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti cerceteaza in termen de 7 zile, având in vedere ruta profesionala, cauzele imbolnavirii profesionale.


Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2015
inspectorSSM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca veti citi Normele metodologice de aplicare a legii 319/2006, va veti lamuri:

Art. 149. - Orice suspiciune de boală profesională, inclusiv intoxicaţia acută profesională, se va semnala obligatoriu de către toţi medicii, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.

Art. 150. - Medicul care suspectează o boală profesională sau o intoxicaţie acută profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută în anexa nr. 19, şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională ori de intoxicaţie acută profesională.

Art. 151. - După primirea fişei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene (nota: acestea sunt autoritatile de sanatate publica teritoriale)sau a municipiului Bucureşti cercetează în termen de 7 zile, având în vedere ruta profesională, cauzele îmbolnăvirii profesionale.

Art. 152. - Cercetarea se face în prezenţa angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, după caz, a persoanelor fizice autorizate în cazul profesiilor liberale, conform art. 34 alin. (2) din lege.

Art. 153. - Cercetarea are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al îmbolnăvirii respective şi se finalizează cu redactarea şi semnarea procesuluiverbal de cercetare a cazului de boală profesională, prevăzut în anexa nr. 20.

Art. 154. - Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională este semnat de toţi cei care au luat parte la cercetare, conform competenţelor, menţionându-se în mod special cauzele îmbolnăvirii, responsabilitatea angajatorilor şi măsurile tehnice şi organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.

Art. 155. - (1) În situaţia în care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, după caz, persoana fizică autorizată în cazul profesiilor liberale sau inspectorul de muncă ori lucrătorul sau asigurătorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare ori cu măsura tehnică sau organizatorică formulată, se pot adresa, în scris, în termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, Comisiei de experţi de medicina muncii acreditaţi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Sănătăţii.
(2) Componenţa şi atribuţiile Comisiei de experţi vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului sănătăţii publice.
Art. 156. - Soluţiile adoptate în aceste situaţii vor fi comunicate în scris celor interesaţi, în termen de 20 de zile de la data primirii contestaţiei.

Art. 157. - Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională se înmânează angajatorului, medicului care a semnalat îmbolnăvirea, pentru evidenţa îmbolnăvirilor profesionale şi pentru a urmări realizarea măsurilor prescrise, direcţiei de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, inspectoratului teritorial de muncă participant la cercetare şi asigurătorului la nivel teritorial.

Art. 158. - Pe baza confirmării caracterului profesional al îmbolnăvirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declară cazul de îmbolnăvire profesională, completând fişa de declarare a cazului de boală profesională BP2, denumită în continuare fişa de declarare BP2, care trebuie să aibă ştampila direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi trebuie să cuprindă data declarării, prevăzută în anexa nr.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui sa va interesati la ITM si la DSP Prahova daca este in curs de cercetare cazul prezentat de dvs. Pentru cercetare era nevoie si de documentele medicale aflate in posesia dvs.
Daca nu este in cercetare, puteti face o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data si sa depuneti la sesizari, copii xerox dupa documentele medicale pe care le-ati primit de la Spitalul Fundeni.
Daca va hotarati sa deschideti actiune in instanta, o puteti face si in prezent, dar pentru a grabi lucrurile in instanta este bine sa fiti si in posesia documentelor de la ITM Prahova si DSP Prahova, pe care sa le anexati in copie la dosar.
Puteti cere instantei de judecata sa aprobe efectuarea, dupa caz, a unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii si/ sau o expertiza medicala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom ... marsta marsta Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom de tunel carpian. Astăzi am văzut într un document ca este considerata si ca se declara ca ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala jenicutz jenicutz Buna ziua, Lucrez ca telefonista de 20 de ani si de 2 ani am fost diagnosticata cu hipoacuzie, as vrea sa stiu daca in urma disponibilizarii , vreau sa ma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pe cod boala profesionala VioH VioH Buna ziua,Ma poate ajuta cineva cu o indicatie in privinta unui serviciu autorizat, specializat de medicina muncii? Compania multinationala la care lucrez are ... (vezi toată discuția)