avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pauza alaptare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pauza alaptare

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca pauzele pentru alaptare se pot luat pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 ani a copilului( cu precizarea actului normativ) si daca pauza este inlocuita de diminuarea programului cu 2 ore aceasta trebuie facuta pri act aditional cu schimare de la norma intreaga 8/40 la norma intreaga 6/30?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 13 Octombrie 2015
OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă :
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Prin urmare, reducerea duratei normale a timpului de munca se poate face si in baza unei decizii a angajatorului , avand in vedere textul de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de 6 ore fara diminuarea salariului de baza crisschirita crisschirita Buna ziua, Am o salariata care revine la servici dupa 1 an de la nasterea copilului si ma intreaba daca mai beneficiaza de reducerea cu 2 ore din program? ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la serviciu dupa 1 an de concediu de crestere a copilului carmen f carmen f Buna ziua, In mai ma voi intoarce la serviciu, dupa terminarea unui an de CCC cf OUG 111/2010. Beneficiez de program redus de 6 ore (pt alaptat) pana va face ... (vezi toată discuția)