avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna!
Un vecin invoca uzucapiunea de 30 ani pt o fasie teren din spatele casei mele.Eu am proces de granituire cu acesta si revendicarea acelei fasii. Vecinul sustine ca foloseste acea fasie din 1978,dar pe atunci terenurile erau in proprietatea CAP ului.Titlul de proprietate s-a dat prin 1992.Se socoteste ca a uzucapat chiar daca proprietar in anii 1978-1992 era CAP ul?
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 15:13, 13 Octombrie 2015
Vecinul sustine ca foloseste fasia in 1978. Dar d-voastra de cand stiti ca o foloseste?
~ Conținut șters la cerere ~
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).



Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au compo
rtat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara .





Succes.



]" o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar " Eu tocmai asta intrebam! daca se incadreaza la conditia <sub nume de proprietar> ,daca proprietar era CAP ul nu vecinul.
Intrebarea era alta,daca se considera ca, a uzucapat si perioada 1078-1992 cand proprietar era CAP.Practica ICCJ si CEDO au fost de a considera ca actele prin care terenurile fostilor proprietari au trecut in proprietatea CAP au fost abuzive, si ca atare, ar fi functionat uzucapiunea si in perioadele respective.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lorelei62 lorelei62 M-am judecat cu un vecin asupra unui teren de 40 m pe care mi l-a imprejmuit cat am fost plecata din tara cu 7 ani in urma si de atunci nu l-am mai putut ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)