avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE

M-am judecat cu un vecin asupra unui teren de 40 m pe care mi l-a imprejmuit cat am fost plecata din tara cu 7 ani in urma si de atunci nu l-am mai putut scoate de acolo el exercitand forta. Cu politia nu am rezolvat nimic.L-am dat in judecata, am castigat procesul dar pana sa ramana hot definitiva, el a murit iar fiul lui mi-a facut apel. Ma judec cu el de inca 1 an, el nu vrea sa prezinte actele lui de proprietate, cum nici tatal sau nu le-a prezentat, dar pretind drepturi asupra terenului meu. Instanta i-a pus in vedere sa prezinte actele sale, el a spus ca nu le gaseste si a tot amanat procesul. Intre timp s-a prezentat in instanta si a spus ca mi-a deschis un alt proces de uzucapiune si a cerut suspendarea apelului pana se judeca uzucapiunea....E posibil asa ceva???
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 11:51, 7 Martie 2018
Da este posibil, insa nu vad sanse de succes daca stapaneste acel teren de doar 7 ani, termenul pt a uzucapa fiind mult mai mare.
Multumesc.
Intre timp i-a respins cererea de suspendare.
Atata vreme cat nu a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar , nu sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Daca s-a respins cererea de suspendare inseamna ca, se va judeca apelul,staruiti la instanta sa depuna actele de proprietate, caz contrar solicitati respingerea ca nedovedit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Mostenire eugeniacristina eugeniacristina Buna ziua! As vrea sa va intreb cum pot proceda daca timp de 30 de ani eu am fost singura care a platit impozit pe casa si teren,am adus imbunatatiri la casa ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)