Am avut o executare silită pentru nişte cheltuieli de judecată. Mi s-a proptit unicul cont, în care intra pensia alimentară şi alocaţia pentru copil.Executorul a încetat executarea silită, în baza art 703(?) alin.1, pct.2 C.Pr.civ., s-a dezinvestit , a închis şi arhivat dosarul execuţional.
M-am angajat(după 4 luni de la încetare) şi mi s-a virat primul salariu în cont.Banca mi-a proptit jumătate din suma aflată în cont, constând din pensia alimentară pe 2 luni plus primul salariu.
Ce am de făcut?
Dacă încetează executarea, contul rămâne în continuare proptit? Unde sunt viraţi banii, dacă executorul s-a dezinvestit?
Nu.
Este vorba de 2 dosare distincte.
Cel cu executarea silită a programului de vizită minor a fost în 2012, ceea ce v-am povestit au fost neregulile din acea executare silită, pentru care am făcut Contestaţie la executare, pentru anularea actelor de executare, ca nule de drept, ştiind că acele acte, mai precis PV de executare silită, va fi folosit în următoarele procese (erau vreo 3 pe rol atunci) . Instanţele au constatat că executorul nu poate fi parte procesuală pasivă, Camera executorilor mi-a răspuns că numai instanţa poate hotărî dacă executorul a procedat corect, adică un cerc vicios.S-a mai vorbit şi de lipsă de interes şi s-a scris negru pe alb că dacă se respectau procedurile, hotărârea nu putea fi executată.Critica privind lipsa datei emiterii pe comunicare, nerespectarea nici măcar a termenului de 1(una) zi nu au primit răspuns, iar cei de la recurs au conchis că de fapt, programul de vizită minor se încadrează în art. 575 (?) şi nu în 580-2, în baza căreia s-a emis Somaţia.Oricum, chiar şi această constatare, că minorul este un lucru, un obiect, indica faptul că somaţia e nulă! Şi nu eu am ajuns la concluzia că trebuie făcută contestaţie, ci şi 2 avocaţi recunoscuţi local.
Întrebarea mea era despre alte 2 dosare execuţionale, din acest an, care vizau cheltuieli de judecată din 2 procese distincte - una chiar de la această Contestaţie la executare - procese din 2012 şi 2013.
Întrebare: Fiind vorba de 2 dosare execuţionale, acelaşi creditor , acelaşi executor, deschise în aceeaşi dată, vizând acelaşi lucru:cheltuieli de judecată, dar din 2 procese distincte, ce sumă se poate propti din salariu: o treime sau jumătate? Banca a spus că jumătate, fiind două popriri
Banca a procedat corect, sunt două urmăriri silite distincte, deoarece sunt două dosare de executare diferite.
Și încetarea de care vorbeați, în ce dosare s-a dat?
p.s. off topic, dacă un avocat nu recomandă un litigiu, ce mai mănâncă gura lui? Dacă veți citi 10 subiecte din această categorie, în 9 veți citi mesajul unui avocat, cel puțin unul, care recomandă contestație la executare deși nu are vreun indiciu că ar exista temeiuri pentru promovarea unei contestații.
Mulţumesc pentru răspunsuri.
Încetarea s-a dat în aceste 2 dosare execuţionale, din 2015.Problema e că domnul nu a cerut să-i plătesc cheltuielile de judecată, a mers direct la executor.Ştiind că nu am venituri şi bunuri, nu am contestat cheltuielile cu onorariul avocatului-1500 lei plus cheltuielile cu onorariul executorului şi cheltuielile executorului, care , în total, sunt cca 3000 lei, în plus faţă de suma solicitată-7100 lei.
Am crezut că am scăpat de cei 3000 lei cheltuieli cu executarea, acum sunt nelămurită.
Se poate negocia cu executorul cuantumul sumei poprite?
P.S. În cazul descris , cel din 2012, dl. executor a recunoscut chiar atunci, la descindere, că de fapt nu este o executare silită, ci a venit cu autorităţile să afle punctul nostru de vedere privind programul de vizită, tocmai pentru că i s-au amintit acele neconcordanţe, dar Procesul Verbal întocmit era de executare silită, datat în 16, în PV scria că Somaţia s-a predat în data de 15 şi s-a dat termen de o zi, în baza art.580-2, avertizând că în caz de neconformare, se va trece la amendă civilă art.580-3(?). Am înregistrare completă a descinderii, dar pe cine interesează?
Nu. Doar Instanța de executare, într-o contestație la executare, poate decide să se rețină mai puțin de 1/2 din salariul lunar. Șansele să câștigați asta , mama singură fiind, sunt mari.