avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare sau delegare de atributii ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare sau delegare de atributii ?

Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional alte atributii, sa tin locul altor colege cu alte atributii.............si sustine ca nu este nici o modificare a fisei de post, deci nu este necesara nici o hartie de notificare in acest sens. Este corect cum procedeaza ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:41, 17 August 2016
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.


Practica judiciara in materie ca si doctrina (care nu constituie izvor de drept) au statuat ca "nu constituie modificarea contractului individual de munca mutarea salariatului intr-un alt birou, la o alta sectie, la un alt sediu secundar, in aceeasi localitate. Posibilitatea efectuarii unilaterale a acestor schimbari constituie o prerogativa a angajatorului care poate alege varianta pe care o considera optima pentru desfasurarea activitatii".

Citeste mai mult: [ link extern ]


"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractuluiindividual de muncă, şi anume felul muncii."
( C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată)
Detalii: [ link extern ]
Nu este vorba numai de mutarea fizica in alt birou ci de schimbarea completa a tuturor sarcinilor, sarcini care erau atribuite altui angajat cu alt fel al muncii.
Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)";
Pai daca atributiile sunt identice cu cele pe care le-au avut, le au si le vor avea si pe viitor referentii, unui consilier care va avea aceste atributii de acum incolo pe perioada nedeterminata inseamna sau nu ca i s-a schimbat felul muncii ?
Daca a avut aceleasi atributii si inainte, atunci nu i se modifica felul muncii.

Alte discuții în legătură

Fisa postului Crisciobanu Crisciobanu Dacă mi sa făcut o alta fisa a postului la același loc de munca și au mai adăugat atribuții în plus fata de cele din fisa veche și nu am semnat-o ... (vezi toată discuția)
Modificare sarcini de serviciu in fisa postului vmirela28 vmirela28 Buna ziua Sunt angajat functionar [b]contractual[/b] intr-o primarie si [u]fara acordul meu[/u] mi-a fost schimbata in totalitate fisa postului .Mentionez ... (vezi toată discuția)