In 15 februarie 2016, trebuie sa ies la pensie. Atunci institutia ma obliga ca sa-mi fac lichidarea si incepand cu data de 16 februarie sa nu mai vin la munca. Intrebarea mea este: Ce fac in perioada cuprinsa intre 16 februarie 2016 si data la care imi iese Decizia de pensionare de la Casa de Pensii? Nu am niciun venit si locuiesc si cu chirie. Cu ce platesc si ce mananc? Exista vreo lege care sa oblige institutia sa ma lase sa lucrez pana la venirea acestei Decizii de pensionare? Sau ce se intampla? Ce sa fac?
Va multumesc
Ati inteles corect . Va redau mai jos textul actual al art.56 alin.1 lit.c C.mun.
Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
........
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna : "Contractul individual de munca existent inceteaza de drept: ... in cazul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare" ? ce inseamna asta? ... ca sa pot ramane la serviciu pana la primirea Deciziei ce as mai putea sa fac? nu exista chiar nimic? va multumesc
1. - Contractul individual de munca (CIM) existent este CIM actual, cel pe care il aveti acum.
- Daca angajatorul va incheie un alt CIM, dupa incetarea de drept a celui existent, va fi un CIM viitor.
2. "Reducerea varstei standard de pensionare" se aplica in cazul celor care, de exemplu, au lucrat in grupe superioare de munca sau in conditii speciale sau deosebite de munca.
3. - Rugati pe angajator sa va incheie un CIM pe perioad determinata de 1-2 luni, pana veti primi decizia de pensionare.
- Veti primi pensia retroactiv, de la data indeplinitii conditiilor de pensionare si de aprobare a pensiei, conform deciziei de pensionare.
- Sau puteti sa incheiati un alt CIM la alt angajator.
Va multumesc din suflet. Nu stiu ce voi face, insa voi fi obligatasa imi caut de munca. Sunt inca in putere!!! Dumnezeu va avea grija si de mine...Va doresc toate cele bune! Cu respect, Ionescu