avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua, as dori sa stiu daca perioada in care functionarul public are suspendat raportul de munca in conf cu prevederile L188/1999- Statul functionarilor publici- art. 95, alin (1), lit.a - concediu pt. cresterea copilului in varsta de pan la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani, in conditiie legii, coroborat cu OUG 148/2005, art.18, alin(7)-perioada concediului pentru cresterea copilului CONSTITUIE VECHIME IN MUNCA SI IN SERVICIU, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acesta.
Institutia publica, prin reprezentantii compartimentului resurse umane, sustine ca acesta perioada constituie vechime in munca insa NU este VECHIME IN SPECIALITATE, motiv pt care, personei in cauza, ii este refuzata cererea de participare la concursul organizat in vederea promovarii in grad profesional superior.
Conf. L188/1999- art.65 alin. (2)- pt participarea la examenul de promovare in grad superior celui detinut, fct public trebuie sa indeplineasc cumulativ ":
a. sa aibe cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza...
b...
c...
d..

OUG 148/2005- aprobata prin Legea 7/2007- privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului- este o lege cu caracter social menita sa protejeje familia- cum? ingradindu-i anagajatului participarea la un concurs pe care-l poate promova doar invatand o legislatie vasta si sustiand un examen scris, nu facand figuratie la examen, doar atunci cand ministerul permite organizarea acestor concursuri, in concordanta cu prevederile bugetare.

Conf. art 36 din Legea 188/1999- statul functionarului public- in perioada concediului pt cresterea copilului raportul de munca nu poate inceta si nici nu poate fi modificat decat din initiativa anagajatului, se suspenda prezenta la locul de munca din motive temeinice, nu se suspenda gradul profesional al functionarului public generand o intrerupere al acestuia. Ba mai mult in locul tau poate fi anagajata o persona care indeplineste conditiile postului pt. o perioada detereminata, pana la revenirea titularului.

Multumesc, astept pareri pro si contra, argumentate pertinent sau daca cineva are o solutie concreta legala si poate sa o expuna, in sensul de-a te preleva de ea, as fi recunoascatoare, intrucat in unitatea respectiva se parctica mai multe abuzuri, un altul ar fi ca la revenirea din concediu pt ingrijirea copilului pana la 2-3 ani ,daca anterior suspendarii raportului de serviciu, ai efectuat integral concediu de odihna, in anul revenirii nu ai dreptul sa beneficizi de CO corespunzator timpului de munca efectiv lucrat. Ba mai mult, daca nu ai efectuat integral CO inaintea suspendarii, in anul revenirii, ti se permite sa efectuezi doar acele zile de CO neefctuate din anul in care a intervine suspendarea pt cresterea copilului, insa zilele care se cuvin pt anul curent, corsp timpului efectiv lucrat, iti sunt refuzate.
De parca stai acasa de placere, pt 8 milioane (sit in spetza), iar la revenire, asa considera unii angajatori sa sustina familia si cresterea copiilor,care sunt cea mai de pret avutie a acestei tari, ingradind dreptul mamelor de a participa la un concurs pt care trebuie sa te pregatesti, nu cumva sa ai un salar mai mare cu 50 de lei sa mai cumperi 2 pulpe de pui copilului.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Delia Popescu, Contabil
Cel mai recent răspuns: Delia Popescu , Contabil 19:39, 18 Iulie 2009
dborsanu a scris:

De acord cu Dna Pintea si dna 2007_rozy: CIC e asimilat vechimii in munca, dar NU si celei in specialitate; e logic si de bun simt; ca si activitate specifica nu pot fi echivalate cele doua activitati: cresterea copilului cu specialit in funct publ, fara nici o suparare, stand stramb si judecand drept.

Eu nu ma supar- dar am fost si mai sunt inca mama, legea este oraba si nu lasa loc, nici de logica si nici de bun simt, nici macar de sentimente, mai mault sau mai putin materne. Insa lasa loc de INTEPRETARE si atunci cand este vorba de cei multi, dar prosti, intotdeuna este interperetata in defavoarea acestora, cand ar trebui, de fapt, sa fie tocmai invers. Legea, legiuitorul, la fel ca si statul acesta, prin institutiile sale si reprezentantii ei INTODEAUNA SE INDREPATA IMPOTRIVA CELOR NEPUTINCIOSI si lipsiti de aparare, cand de fapt, la nivel declarativ, se pretind in slujba cetateanului, a omului de rand, indiferent de statutul acestuia. Punct! Pai daca OUG 148/2005 este un ACT NORMATIV CU CARACTER SOCIAL CARE VREA SA VINA IN SPRIJINUL FAMILIEI SI COPIILOR ACESTEIA si mentioneaza ca acesta perioada este atat vechime in munca cat si in serviciu, cum isi permite compartimentul resurse umane, sa afirme ca gradul meu profesional, in acesta perioada, nu corespunde specialitatii studiilor, conform carora sunt incadrata pe functia publica? si sa-mi ignore drepturile ce se acorda in raport cu acesta perioada, adica asimilarea acestei perioade vechimii in gradul profesional. Nu a mai auzit nimeni de perioade asimilate unor stagii, ??? care-ti confera niste drepturi...??? Din pacate LEGEA nu este doar oarba, cand e vorba de cei multi si amarati este si SURDA si MUTA!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
Delia Popescu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare functionari publici alina_ung alina_ung Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: indeplinesc conditiile sa particip la examenul de promovare in grad? Sunt expert asistent din ... (vezi toată discuția)
Promovare functionar public VICTORIA012 VICTORIA012 Va rog sa-mi spuneti de ce nu se tine cont de prevederile OG 148/2005 si OG 124/2011 atunci cand mamicilor care s-au intors din concediul pt cresterea ... (vezi toată discuția)
Daca am nascut in iunie 2009, perioada de ccc se considera vechime in specialitate? rodika_mj rodika_mj Am nascut in luna iunie 2009, vreau sa stiu daca cei doi ani de CIC mi se vor considera vechime in specialitatea studiilor, pentru examenul de promovare in ... (vezi toată discuția)