avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Rezidenta fiscala in stat -UE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Rezidenta fiscala in stat -UE

Cunosc faptul ca cetatenii romani care se afla in strainatate de mai mult de 183 de zile au obligatia sa depuna la ANAF declaratia privind rezidenta fiscala. Presupun (gresit) ca toti cei 5.8 milioane de romani -(statistic)- lucratori si cu venituri in afara tarii au aplicat formularul ANAF -Cerere pt. stabilirea rezidentei fiscale avand evitarea dublei impuneri conform contractelor bilaterale (ordinul 84/2012).
---- Intrebare ; conform noului/vechiului /cod fiscal cetatenii romani care muncesc in UE ce ar trebui sa prezinte la ANAF ? -
1-Declaratia privind rezidenta fiscala+-certificat rezidenta fiscala emis de statul in care obtii venituri+contract munca original/ tradus/ si eventual legalizat. 2-Sau formular 602-Document portabil A1-Atestarea calitatii de asigurat emisa de asigurator (UE)si perioada de asigurare? Ambele ?I Ignorand ca nu e posibil una fara alta ? .Astept cu interes un raspuns lamuritor .
Cel mai recent răspuns: infoconsult , Consultant fiscal 09:53, 2 Decembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligațiile fiscale de declarare pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice în România sunt reglementate prin OMFP 74/2012 din 23 ianuarie 2012, Publicat în Monitorul Oficial nr. 73/30.01.2012, pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta fiscala in Romania a persoanelor fizice.
si
ORDINUL nr. 724/2011 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 118 si 120 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si stabilirea competentelor in ceea ce priveste semnarea acestor formulare, publicat in Monitorul Oficial nr. 131 din 22 februarie 2011.

Chiar daca ar sta peste 183 zile in strainatate, o persoana fizica are mai multe posibilitati, clasificabile:
dupa durata sederii:
- fie sta pe o perioada (de 1-2 ani)
- fie se stabileste definitiv in stainatate.
dupa tipul sederii:
- cu acte legale (contract munca durata nedeterminata, rezidenta, locuinta inchiriata, etc.)
- fara acte sau cu acte incomplete.

Asa ca din cei plecati (nu au cum sa fie 5,8 milioane ci sunt cca. 1,8 - 2,2) fiecare a luat o decizie in functie de situatia sa concreta si de capacitatea de cunoastere/aplicare a prev. legale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2015
legalmgm, utilizator
50% din intrebare rezolvata prin amabilitatea Dl.-legalmgm. Neclarificat ramane punctul 2 din intrebarea pusa . Multumesc oricum pt, timpul/atentia acordata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
vezi aici [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drumuri trebuie sa faca un cetatean cu pasaport crds la anaf crisppian crisppian Buna ziua, Am dubla cetatenie, Romano-Americana, si pasaport CRDS pe care l-am obtinut de la consulat special pentru a nu fi pus la plata obligatorie a ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)
Declaratie unica venituri din afara ue si plecati mai mult de 6 luni din tara valentinkiperi valentinkiperi Buna ziua, Daca am venituri din afara UE dar lipsesc din tara mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa declar aceste venituri? Si daca le declar se vor ... (vezi toată discuția)