Cuplul este necasatorit, dar au un copil mic (sub 3 luni). Mama este intr-o tara straina, tatal locuieste in Bucuresti. Ca si conditie sa vina in Romania, mama doreste un act definitiv prin care sa poata pleca oricand din tara cu copilul daca nu se intelege cu tatal. Un avocat din tara unde se afla mama a propus ca s-ar putea aplica Art. 398 Noul cod civil. Precizez ca mama nu e de acord cu procura notariala facuta pe o perioada determinata si reinnoita periodic pentru a calatori cu copilul, semnata de tatăl acestuia.
Se poate aplica acest articol 398 din NCC la un cuplu necasatorit ?
Exista alt act definitiv prin care mama sa fie desemnata, cu acordul semnat al tatalui, ca poate pleca oricand cu copilul daca cuplul nu se intelege intr-un viitor nedeterminat ?
Parintii pot hotari orice daca e in interesul copilului. Totusi, imediat ce parintii nu se inteleg... hotararea se poate strica. Abia ce v-am explicat.
INteleg ca va trebuie detalii, insa astea depind de detaliile cazului pe care nu-l stim...
Aveți în vedere că orice măsură stabilește o instanță de judecată (în ce privește acest tip de relații de familie) nu are un caracter definitiv deoarece măsura luată poate să fie modificată dacă acele condiții avute în vedere la luarea măsurii s-au schimbat.
Juridic, masurile sunt definitive... pentru situatia de fapt de la data luarii lor.
Tin sa precizez pentru ca tot aud ca hotararile din dreptul familiei nu sunt definitive. Ele sunt la fel de definitive ca oricare altele. Pe situatia data.
Ca situatia de fapt din acest domeniu comporta mai multe schimbari fata de alte domenii, este alta discutie.
Nu sunt definitive ca măsură, în sensul că nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Lucrurile trebuie expuse în așa fel încât să fie mai ușor înțelese de către cei care nu au specialitate juridică.
Aşa ar fi normal, adică să se judece de unde s-a dat hotărârea anterioară, în cazul meu, s-a ajuns cu dovezi dinainte de prima hotărâre, să nu mai vorbim de excepţie!
Puteţi să-mi indicaţi un articol de lege sau o reglementare?
Iar ca probe pentru noua cerere, s-au fabricat pe parcurs (plângeri, reclamaţii). Totuşi, s-au luat în considerare probleme tranşate în alte 5 dosare anterioare.
Custodie minor
micky10
buna ziua. as avea si eu nevoie de niste sfaturi.sunt divortada din anul 2012.la divort custodia minorului in varsta de 6 ani mi-a fost incrdedintata ... (vezi toată discuția)