avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie- plata pe post
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie- plata pe post

Buna ziua,
Am primit decizia de pensionare in data de 02.06.2009,in data de 04.06.2009 am depus la CJP bz, o adeverinta cu salariile brute incasate lunar in perioada 01.07.1977- 01.02.1983, cerind recalcularea pensiei.Aceste sume reprezinta salariile incasate conform statelor de plata, in aceasta perioada find platit pe post si nu conform categoriei inscrisa in carnetul de munca .Mentionez ca nu am depus aceasta adeverinta odata cu dosarul, deoarece angajatorul mi-a trimis aceasta adeverinta mai tirziu decit termenul legal.
CJP bz in data de 10.07.2009 imi trimite un raspuns bizar, aratind ;"pentru includerea sporului de noapte este necesar o adeverinta cf. ordinului nr. 687/15.09.2006".Daca deschideau dosarul meu functionarii ar fi observat ca pentru aceasta perioada era adeverinta cu sporul de noapte cf. ordinului mentionat, mai mult angajatorul care a emis adeverinta , arata in incheiere :"mentionam ca solicitantul a beneficiat de spor de noapte , acesta regasindu-se in venitul brut lunar"
Intrebarea mea este care sunt etapele urmatoare, ce trebuiesc parcurse de mine pentru recalcularea pensiei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:40, 19 Iulie 2009
1. Daca "raspunsul bizar", asa cum scrieti, este cuprins intr-o decizie de pensie, puteti solicita anularea ei direct Casei de Pensii si, concomitent, puteti contesta aceasta decizie in instanta.
Actiunea este de competenta tribunalului, ca prima instanta, si este scutita de plata taxei de timbru.
Daca, in schimb, ati primit un raspuns, nu o decizie, il contestati in termen de 30 de zile dela comunicare, in temeiul art. 155, lit. f) si i) din Legea nr. 19/2000.

2. Referitor la adeverinta cu sporuri de noapte aflata la dosar, se impun doua precizari:
a) Daca sporul de noapte este inclus in venitul brut, nu exista nicio ratiune pentru eliberarea acestei adeverinte;
b) Adeverinta cu sporul pentru munca prestata in timpul noptii trebuie sa indeplineasca toate conditiile de fond si forma prevazute in Ordinul nr. 687/2006 iar existenta unei mentiuni de genul "sporul este inclus in venitul brut" nu are nicio legatura cu indeplinirea dispozitiilor imperative ale Ordinului nr. 687/2006.

Ca sa ma exprim normal: adeverinta care se afla in dosarul de pensie, cea cu "sporul inclus in venitul brut", nu respecta Ordinul nr. 687/2006, deci sta degeaba in dosar. La calculul punctajului mediu anual a fost avut in vedere venitul brut, care cuprindea si sporul de noapte.

3. Daca fostul angajator v-a dat adeverinta cu salariile brute, Casa de Pensii nu o va lua in calcul, pentru ca, potrivit art. 164, alin (1) din Legea nr. 19/2000, de la data de 01 iulie 1977 pana la data de 01 ianuarie 1991, la determinarea punctajelor anuale se utilizeaza salariile nete, in conformitate cu modul de inregistrare al acestora in carnetul de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Cum sa interpretez OUG nr.4/03.02.2005, aprobata prin Legea nr.49/1992, art. 29 aliniat III sporuri cu caracter permanent :
"-alte sporuri cu caracter permanent prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractul colectiv si individual de munca".
Pentru fostii mei colegi in aceiasi situatie cu mine, dar iesiti la pensie in alte judete , li sa-u luat in calcul aceste sume.
Multumesc inca odata.
In privinta sporurilor, O.U.G. nr. 4/2005 este actul normativ cu caracter general, norma-cadru.

Ordinul nr. 687/2006 este norma cu caracter special, reglementeaza numai modalitatea de acordare a sporului pentru munca prestata in timpul noptii.

Specialul deroga de la general si se aplica intotdeauna cu intaietate.

Legea nr. 49/1992 nu are cum sa aprobe O.U.G. nr. 4/2005, care a fost aprobata prin Legea nr. 78/2005. Legea nr. 49/1992 a fost abrogata prin Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul pentru munca prestata in timpul noptii Doina Elena Doina Elena Va rog sa imi spuneti daca sumele platite pe statul de plata pentru ore de noapte, in perioada 1979-1990, au facut parte din baza de calcul pentru contributia ... (vezi toată discuția)
Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)
Adeverinte sporuri pt stabilire pensie Alina Badea Alina Badea Stimati domni, va supun atentiei o speta personala: mama, asistent medical mai mult de 32 de ani, a depus anul acesta cerere pentru pensionare anticipata ... (vezi toată discuția)