avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale /impozit/taxa teren,legea 193/2015 si og 1
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

/impozit/taxa teren,legea 193/2015 si og 1

1. Va rog sa imi spuneti daca un contribuabil care plateste prin contract de inchiriere chirie administratiei primariei locale mai este normal sa fie ( termenul este corect IMPOZIT) impozitat de catrea administratia fiscala locala (daca este normal ,pentru un teren care apartine primariei locale si careia ii platesc chirie , sa mai platesc si impozit-conform instiintarii ANAF- pentru acelasi teren)...Va rog , in cazul in care este asa, sa imi spuneti ce text de lege reglementeaza acest lucru si daca este normal ca in baza aceluiasi contract de inchiriere cu primaria locala sa platesc chirie si primariei locale si impozit la ANAF, avand in vedere ca proprietar este primaria locala.
Din cate stiu din lege, chiria este platita de utilizatorul final iar impozitul de catre proprietar...in cazul de fata este normal ca eu sa platesc si impozit si chirie , in baza aceluiasi document, pe aceeasi suprafata de teren? Adica sa fiu pusa la plata de doua ori pentru acelasi lucru?
In conditiile in care in documentul emis de administratia fiscla locala aceasta suma este intitulata IMPOZIT, ce calitate am eu fata de acest teren: de chirias sau de proprietar?
Daca sunt chirias de ce trebuie sa platesc si la administratia fiscala si la directia de patrimoniu local ;iar daca sunt proprietar-desi nu detin acte de proprietate care sa dea dreptul ANAF sa imi perceapa impozit-de ce pe nota de calcul este trecut drept impozit si de ce ar trebui sa il platesc atat timp cat nu il detin...
2. Taxa pentru timbru fiscal de 2 lei se mentiioneaza in OG 17/2015 si prin M.O. 540/20.07.2015 ca nu se mai plateste pentru nici un document fiscal solicitat la administratiile fiscale locale...totusi ma confrunt cu urmatoarea situatie: am solicitat un certificat fiscal pentru locuita pe care o detin si mi s-a cerut si un timbru fiscal in valoare de 2 lei...este normal?
3. De asemenea daca in documentele ANAF local eu figurez ca platesc impozit pe un teren aflat in jurul locuintei(conform instiintarii ANAF local) si pentru care platesc si primariei locale chirie este normal sa nu fie mentionat si in certificatul fiscal pe care l-am solicitat?

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2015
tatianagramada, utilizator
Cel mai recent răspuns: tatianagramada , utilizator 21:26, 22 Octombrie 2015
1. Codul fiscal, art 256, alin 3 prevede această obligativitate de a plăti taxa pe teren calculată în condiții similare impozitului pe teren
ART. 256 Reguli generale
...
(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.

2. Potrivit og17/2015, această scutire se aplica doar documentelor emise de ANAF nu și documentelor emise de către autoritățile locale
ARTICOLUL 229^1
Scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru
Prin derogare de la prevederile pct. 1 din anexa la Legea nr. 117/1999 privind taxele
extrajudiciare de timbru, cu modificarile ulterioare, contribuabilii care solicita eliberarea de
certificate, adeverinte sau alte documente Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt scutiti de plata taxelor extrajudiciare de timbru


3. Da pentru că în certificatul de atestare fiscală trecute proprietățile dvs.(clădiri, terenuri, mijloace de transport) iar terenul este nu este in proprietatea dvs.
MULTUMESC PENTRU RASPUNS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe teren retroactiv abserban abserban Buna ziua, Primaria sectorului 3 a uitat sa ma impoziteze pe un teren ce il am in folosinta. Am primit o hirtie acasa cu impozitul datorat pe ultimii 5 ani ... (vezi toată discuția)
Chirie pamant si impozit? raisa14 raisa14 Buna, daca ma poate ajuta si pe mine cineva am luat in anul 2010 o casa iar pamantlu de sub casa si curtea sunt in proprietatea statului roman. Eu pt acest ... (vezi toată discuția)
Impozit pe teren mihaelasasu mihaelasasu Buna seara. Am o nelamurire legata de plata unei taxe reprezentand impozit pe un teren inchiriat de la primarie . Concret , am un contract de inchirie a unei ... (vezi toată discuția)