avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Vanzare imobil la licitatie
Discuție deschisă în Executare silită

Vanzare imobil la licitatie

Buna ziua. Am imprumutat pe cineva cu 37.000 euro si am intocmit un contract de imprumut la notar, iar acesta a fost inscris in cartea funciare pentru respectivul imobil (apartament). Acum se va scoate la vanzare acest apartament. Intrebari: Trebuie sa mai depun cei 10% ca si garantie pentru a participa la licitatie? Daca castig licitatia, iar pretul este sub valoarea imprumutata se trece automat apartamentul pe numele meu?
Proprietari ai acestui apartament sunt doua persoane, in prezent divortate. Nu este stabilita cota parte, este cu drept comun. Ce se va intampla dupa licitatie daca eu am imprumutat una din persoanele fizice? Astept raspunsul Dvs si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ghitaciobanu , utilizator 18:45, 23 Octombrie 2015
Conform art.843 alin 2 Cpc creditorul urmaritor nu are obligatia de a depune garanta de participare la licitatie.

In schimb, creditorii urmăritori nu pot să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din preţul de pornire a primei licitaţii.

Insa celalalt sot poate ataca in instanta executarea cu motivarea ca acel imprumut facut doar de unul dintre soti sa fie considerat bun propriu si nu comun al sotilor (pt restituirea caruia sa raspunda ambii soti cu bunurile comune).
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2015
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
YSL a scris:

Creditorul nu este obligat să depună cauțiune atunci cand participa la licitatie.


Eeee..... Sa nu fim chiar asa categorici!

Omu' nu a spus mai exact ce a notat in CF. Este ipoteca (daca da, ce rang) sau pur si simplu au notat un fapt juridic in CF. Am vazut oameni mai nepriceputi in ale dreptului care credeau ca au ipoteca. Surprize, surprize!

Asadar, daca sunteti creditor ipotecar nu trebuie sa platiti garantia de participare (si aici ar fi o exceptie insa: valoarea imobilului sa fie 4-500000 Euro sau mai mare).

Daca nu aveti o creanta garantata cu ipoteca (sau un alt privilegiu adica ipoteca legala) va trebui sa platiti garantia de participare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea contractului de imprumut cu ipoteca Irina S. Irina S. In situatia in care la scadenta, imprumutatul nu restituie imprumutul, iar imprumutatorul (care are inscrisa ipoteca de prim rang in CF cu interdictie de ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar radutacostel radutacostel buna ziua! se poate face un imprumut bancar pentru un apartament in care am platit prin vanzare cumparare la notar suma de 13500 de euro urmand pana la ... (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)