avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AJUTOR. vANZARE/CUMPARARE CU AMENINTARI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AJUTOR. vANZARE/CUMPARARE CU AMENINTARI

BUNA SEARA, DIN NOU.
Acum cateva seri,va prezentam urmatorul caz:
" Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul mi-a dat atunci, ca avans 10.000 de euro, urmand ca in termen de 3 luni sa se perfecteze actele de vanzare.De atunci si pana acum, ne-am intalnit la notariat din luna in luna, si am tot prelungit termenul deoarece cumparatorul nu aavut bani sa achite diferenta.
Acum 5 luni, mi-a dat jumatate din bani, drept ppt. care a fost dezmembratterenulsi i-am vandut jumatate din acesta.Totatnci s-asemnat un alt antecontract,cu acelasi cumparator, pentru cealalta jumatate de teren, cand el a dat un avas din suma ramasa de plata.In antecontract se specifica faptulca daca vanzarea nu se va putea incheia din vina cumparatorului acesta va pierde avansul dat, sau din vina vanzatorului - acesta va inapoia dublu,avansul primit, SAU PARTEA NECULPABILA SE POATE ADRESA INSTANTEI PENTRU A VALIDA PRINTR-O HOTARARE JUDECATOREASCA CONVENTIA DE VANZARE/CUMPARARE.
Avand in vedere faptul ca, la termen, cumparatorul nu s-a prezentat, eu am luat de la notar o "incheiere" in care se precizeaza ca nu s-a putut perfecta contractul de vanzare/cumparare, deoarece, cumparatorul nu s-a prezentat.
Va rog, sa imi spuneti ce am de facut in continuare.
1. Antecontractul este nul, din moment ce, cumparatorul nu s-a prezentat?
2. Cumscot terenul de sub sarcini?
3. Trebuie sa dau inapoi avansul primit?
4. Trebuie sa ma adressez instantei pentru a se anula antecontractul de vanzare/cumparare? Daca da, am nevoie de avocat, si cat dureaza aproximativ, aceasta procedura?
Va multumesc tare mult pentru ajutor. "

Acum, revin cu urmatoarele completari:
- in cartea funciara a terenului au fost inscrise sarcini(antecontractul si actele aditionale), in partea a treia.
- cumparatorul, care nu s-a prezentat la termenul stabilit prin antecontract (vineri 17.07.2009) acum ma ameninta ca ma da in judecata daca nu ii dau inapoi avansul pe care mi l-a dat, ba mai mult decat atat, a inceput sa ma ameninte atat pe mine cat si familia mea.Totodata, sustine ca oricum el, prin instanta poate intra in posesia terenului meu, si nu voi avea ce sa fac. ESTE POSIBIL ASA CEVA?
precizez ca in antecontract, ca si in toate actele aditionale de prelungire, este mentionat faptul ca "daca vanzarea nu se perfecteaza dinculpa cumparatorului acesta va pierde avansul dat, daca nu se perfecteaza din vina vanzatorului acesta va inapoia dublul avansului primit, sau, partea neculpabila se va adresa instantei pentru a obtine o hotarare judecatoreasca privind perfectarea acestei vanzari
Acum,nu mai inteleg! Cum ma poate da el pe mine in judecata, atata timp cat de un an el a tot beneficiat de termene de prelungire, fiindca nu a avut bani , iar la ultimul termen stipulat, nici macar nu s-a prezentat.De ce ar trebui sa ajung in instanta, pentru "buna credinta, bunavointa si omenie?"
Exista posibilitatea ca in momentul in care voi merge maine la Cartea Funciara pentru a solicita radierea sarcinilor inscrise in partea a treia si anularea antecontractului, aceasta sa fie respinsa , tinand cont de faptul ca am respectat procedura de notificare a cumparatorului(prin posta cu confirmare de primire)?
Daca aici mi se respinge cererea ce fac?Am nevoie sa angajez avocat pentru a merge in instanta?
Scuze pentru insistenta, dar nu stiu cum sa procedez cu aceste persoane, care , se pare, ca nu sunt tocmai "de buna credinta" avand in vedere amenintarile.
Multumesc mult pentru ajutor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va lasati intimidata de amenintari fiindca sunt singurele care ii stau la indemana persoanei deoarece nu are absolut nici o sansa in instanta.
Sfatul meu este sa mergeti la notar sa va faca o incheiere de certificare de date in care sa precizeze nerespectarea conditiilor din antecontract de catre promitentul cumparator! (procedura este urmatoarea--dvs mergeti la notar , ii explicati , ii aratati actele si notarul va stabili o data la care sa va prezentati atat dvs cat si promitentul cumparator . Apoi mergeti la executor si il notificati sa se prezinte la notariat in vederea autentificarii contractului de vanzare cumparare . Scoateti certificatul fiscal si notarul va scoate extrasul de autentificare). In cazul in care nu se prezinta se elibereaza de catre notar acea incheiere de certificare in care explica citarea , neprezentarea si nerespectarea antecontractului . In cazul in care se prezinta si nu are banii se va proceda la fel.
Cu acest document se radiaza din cartea funciara direct acea notare a antecontractului ! Dupa aceea puteti sa vindeti terenul oricui doriti dvs!
MULT SUCCES!
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Vineri, pe data de 17.07.2009, eu m-am preezentat la termen.Dat fiind faptul ca promitentul cumparator nu s-a prezentat, notarul mi-a eliberat o "incheiere" in care este scris asa: astazi, data de 17.07.2009 s-a prezentat la B.N.P...., VANZATORUL PROMITENT.
Vanzarea nu a fost perfectata deoarece cumparatorul promitent..........nu s-a prezentat.
Este in regula ceea ce am?
Ma pot prezenta cu aceasta "incheiere"la cartea funciara?
Mai am vreo obligatie fata de cumparator, sau alte formalitati de indeplinit?

Va multumesc din suflet pt.ajutor.
Aveti dovada ca promitentul cumparator stia ca trebuie sa se prezinte la acel birou notarial si nu la altul?
Da. Exceptand faptul ca ne cunoaste notarul ca pe "cai breji" (scuzati expresia), deoarece toate aceste acte au fost intocmite numai la acest birou notarial, ales de cumparator.Deci de un an de zile, lunar ne prezentam la acelasi notar pentru perfectarea acestor acte.
In toate actele aditionale este precizat atat termenul catsi adresa BNP-ului unde trebuie sa ne prezentam.
Am confirmarea de la posta prin care i-am trimis de fiecare data notificare, prin intermediul careia precizam termenul, data ,ora, numele si adresa biroului notarial unde trebuie sa ne prezentam si faptul ca daca nu se prezinta,sau se prezinta fara bani,vomrezilia antecontractul si va pierde avansul dat.
Exact!
Rugati-l pe notar sa trimita delegatul notarial la cartea funciara cu cerere semnata de dvs pentru radierea notarii antecontractului! In 7 zile aveti extras informativ liber de sarcini!

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract de vanzare/ cumparare cu "dileme" Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Anul trecut, in luna iulie am semnat un antecontract de vanzare/cumparare a unui teren.Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc :3 pareri diferite - nu stiu ce sa fac!!! Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, iarasi Am luat legatura cu un executor judecatoresc pentru a rezolva situatia in care ma aflu cu terenul.Eu nu mai sunt capabila sa gandesc ... (vezi toată discuția)
Articol de lege Gabriela Negrut Gabriela Negrut Va rog, daca se poate sa ma ajutati cu un articol de lege, care sa precizeze exact procedura de notificare.unde este prevazut faptul ca in urma incheierii unui ... (vezi toată discuția)