In anul 1976, notarul x intocmeste Procura Speciala prin care spune ca mandantul ( unchiul meu ) il imputerniceste pe un anume S sa vanda in numele lui si cu pretul pe care il considera de cuviinta imobilul lui ( al unchiului meu). Notarul scrie in incheiere ca s-a deplasat la domiciliul mandantului( unchiul meu) ca l-a gasit la domiciliu : bolnav si netransportabil si ca acesta a consimtit dar ca nu poate sa semneze. Nu exista semnatura unchiului pe procura, ci doar a notarului, nu se specifica in procura ca este valabila pana la data de... sau pana la ducerea la bun sfarsit a indeplinirii mandatului, nu se specifica nimic. In baza procurii mandatarul S vinde , dupa 7 luni casa. Intrebarile sunt: cat era valabila aceasta procura facuta in anul 1976 ( 6 luni, 1 an, 3 ani?) si conform carui articol de lege?...aceasta procura daca era semnata doar de notar cum mai putea fi ea revocata de un om bolnav si netransportabil ? Exista vreo sansa sa anulez in instanta aceasta procura ?
Ar fi de ajutor, cred eu, pentru aflarea unor solutii convenabile, daca ati detalia putin ce s-a intamplat atata amar de vreme (39 de ani) in care nu ati observat situatia respectiva.
Da voi incerca sa ofer mai multe detaii: in perioada anilor 1975-1977 cand se intamplau cele descrise mai sus, eu nu eram inca nascuta ...tatal meu avea 21 de ani era foarte tanar. Tatal meu plecase de la tara sa faca o scoala profesionala pe la varsta de 16 ani...la 21 de ani cand se intamplau situatiile descrise mai sus el era probabil detasat pe vreun santier cu munca, nu a stiut ca tatal lui mai are acest frate, pentru ca nu l-a cunoscut niciodata, nu si-a cunoscut niciodata unchiul. Tatal tatalui meu, adica bunicul meu si fratele despre care este vorba ( unchiul) nu au tinut legatura pentru ca erau certati din tineretea lor probabil, de foarte mult timp...ambii locuiau la tara , la sat, si nu aveau telefoane, poate au comunicat in tineretea lor in vreun fel prin scrisori sau deloc nu stiu si nici tatal meu nu stie, un lucru este sigur nu si-au vorbit si probabil nu au stiut unul de celalalt pana la sfarsitul vietii.. Absolut din intamplare am aflat despre existenta acestui unchi, am mers la Primarie in comuna unde s-au nascut cei doi frati ; bunicul si unchiul, cu scopul de a cere un extras de pe certificatul de deces al bunicului, iar doamna de acolo cautatad intr-un registru foarte vechi l-a intrebat pe tatal meu pentru care dintre cei doi frati doreste sa obtina extrasul din certificatul de deces, asa am aflat ca mai exista un frate al bunicului meu, despre care nimeni nu stia absolut nimic. Normal am fost foarte curiosi, am cerut extras de pe certificatul de deces al ambilor...asa am inceput sa aflam cate ceva despre el...am aflat unde a trait, cum in ultima parte a vietii a facut aceasta procura speciala dar pe care nu a semnat-o...si toate cele descrise mai sus ...pe care le citez inca o data :
,,In anul 1976, notarul x intocmeste Procura Speciala prin care spune ca mandantul ( unchiul meu ) il imputerniceste pe un anume S sa vanda in numele lui si cu pretul pe care il considera de cuviinta imobilul lui ( al unchiului meu). Notarul scrie in incheiere ca s-a deplasat la domiciliul mandantului( unchiul meu) ca l-a gasit la domiciliu : bolnav si netransportabil si ca acesta a consimtit dar ca nu poate sa semneze. Nu exista semnatura unchiului pe procura, ci doar a notarului, nu se specifica in procura ca este valabila pana la data de... sau pana la ducerea la bun sfarsit a indeplinirii mandatului, nu se specifica nimic. In baza procurii mandatarul S vinde , dupa 7 luni casa. Intrebarile sunt: cat era valabila aceasta procura facuta in anul 1976 ( 6 luni, 1 an, 3 ani?) si conform carui articol de lege?...aceasta procura daca era semnata doar de notar cum mai putea fi ea revocata de un om bolnav si netransportabil ? Exista vreo sansa sa anulez in instanta aceasta procura ?
Va multumesc foarte mult tuturor pentru toate raspunsurile : dar situatia s-a continuat astfel : in baza acestei procuri s-a facut vanzarea catre doi soti ,,P" ...adica mandatarul ,,S " le-a vandut acestora casa. Terenul a trecut in proprietatea statului datorita legii 58/1974, deci cei ce au cumparat casa au beneficiat de terenul din curte care a trecut in proprietatea statului dar acestia au avut doar un drept de folosinta asupra lui. Mandatarul ,,S" dupa ce vinde casa sotilor ,,P" ramane chiar el sa locuiasca in casa batraneasca a unchiului meu( isi trece chiar si contractul de energie electrica pe numele lui de pe numele defunctului ) iar ,, cumparatorii" intra in posesia unei asa-zise anexe gospodaresti probabil un fost grajd pe care il reamenajeaza sub forma unei locuinte si folosesc curtea impreuna : atat mandatarul ,,S" cat si cei doi cumparatori ,,P". Apoi dupa '89 revendica impreuna terenul curtii care trecuse in proprietatea statului in anul 1976. Rezulta ca atat mandatarul cat si cumparatorii au avut o legatura de complicitate si au actionat doar pentru scoaterea din patrimoniul unchiului nostru a proprietatii sale, pentru ca noi mostenitorii sa nu beneficiem de nimic. Dupa vanzarea casei unchiul decedeaza la circa jumatate de an, atunci madatarul ,,S" arata tuturor un testament facut in 1975 cu titlu universal ,,las toate bunurile mele ''... testamentul este batut la masina , are autentificare pe verso dar nu este inscris la Camera notarilor. ce am putea face pentru a recastiga casa si terenul din curte ? va multumesc..
Testament
octaviana_26
Unchiul meu, a carui sotie este decedata, mi-a facut testament prin care\"toate bunurile mele mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii mele din ... (vezi toată discuția)