avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prima de incadrare si prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prima de incadrare si prima de instalare

Buna ziua. As avea nevoie de o lamurire: la data intrarii in somaj o persoana avea domiciliul in localitatea Petrosani, jud Hunedoara:frantic:. Dupa 2 luni de somaj persoana se angajeaza in jud. Timis astfel ca noul domiciliu se muta in Timisoara, jud Timis. Firma unde se angajeaza are sediul social in loc. Chisoda la 8 km de Timisoara, iar punctul de lucru unde isi desfasoara efectiv activitatea persoana, este in localitatea Ghiroda, tot la 8 km de Timisoara. Intrebarea este de ce indemnizatie poate beneficia persoana (de incadrare sau de instalare si ce acte trebuie depuse). V-as ruga un raspuns cat mai rapid. Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 27 Octombrie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.

(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
...


2. - Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 45.
(1) Pentru acordarea primelor de mobilitate prevazute la art. 74 si 75 din lege, persoanele vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente, dupa caz:
a) o cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12;
b) actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul;
c) dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) si (2), dupa caz, din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventilor licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din care sa rezulte ca, la data solicitarii primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege, nu au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii, dupa caz;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului absolventilor institutiilor de invatamant din care sa rezulte ca nu are obligatia, potrivit legii, de a angaja persoana din aceasta categorie, dupa caz;
h) adeverinta de venit eliberata de organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice, in situatia somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj

- Din actele de mai sus le depuneti pe cele care se potrivesc situatiei dvs.


3. Daca si-a schimbat domiciliul in alt judet (prin emiterea alte carti de identitate) poate solicita prima de instalare.


4. Tot din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 46.
1. Nu constituie schimbare de domiciliu într-o altã localitate, în situaţia prevãzutã la art. 75 din lege, dacã localitatea unde persoana se încadreazã în muncã aparţine aceleiaşi unitãţi administrativ-teritoriale: comunã, oraş, municipiu sau sectoarele municipiului Bucureşti.

(2) Prin schimbarea domiciliului la vechiul domiciliu, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului la un domiciliu care se afla in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti in care se afla vechiul domiciliu.
Va multumesc pt promptitudine, dar ma interesa in mod special daca persoana poate beneficia de indemnizatia de instalare daca noul domiciliu este in Timisoara, iar locul de munca este la 8 km de Timisoara.
Daca are domiciliul in Timisoara si locul de munca este in alta unitate administrativ-teritoriala (alta localitate decat Timisoara) nu poate beneficia de prima de instalare decat daca isi muta domiciliul in acea localitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de instalare alexia26 alexia26 Sunt in somaj si vreau sa ma angajez la o firma. Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de prima de instalare conform lg 76. art. 75. Cand trebuie sa anunt ... (vezi toată discuția)
Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj georgi_14 georgi_14 Buna ziua.As vrea sa va intreb in cazul angajarii unei persoane din somaj,pe perioada nedeterminata, daca aceasta beneficiaza de prima de instalare, ... (vezi toată discuția)