avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate si salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate si salariu

Bun gasit,

Avem o speta: O persoana incadrata in gradul 3 de invaliditate avand drept de munca jumatate de norma se angajeaza cu norma intreaga.
Persoana nu anunta Casa de Pensii si dupa 4 luni este identificata ca lucreaza cu un contract cu norma intreaga si i se sisteaza pensia in valoare de 400 de lei, urmand ca pensia acordata in cele 4 luni cat a fost angajata cu norma intreaga sa fie recuperata esalonat de catre casa de pensii (aprox. 1600 de lei).
Avand in vedere ca in aceasta perioada, persoana a cotizat alaturi de toti ceilalati la sistemul de pensii, in ce masura aceasta retienre este justificata in totalitate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:27, 29 Octombrie 2015
Eu cred ca este justificata in totalitate.
Nu exista prevedere legala ca din cas-ul(cotizatia)platit sa se poata plati o decizie de debit.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Art. 179
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.
...

(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
...


2. - Conform celor de mai sus pensionarul de invaliditate care a lucrat cu mai mult de 4 ore pe zi trebuie sa returneze pensia pe perioada respectiva.
- Ca urmare Casa de Pensii are tot dreptul sa retina sumele incasate necuvenit de catre pensionar.

3. Perioada in acre a lucrat cu program de 8 ore si a platit contributia la sanatate va fi avuita in vedere ca stagiu de cotizare la pensionarea pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate busubianca busubianca Buna seara Poate sa ma ajute si pe mine cineva in urmatoarea problema: O persoana cu pensie de invaliditate, gradul II si cu capacitate de munca 20% poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de boala horeaalexandru horeaalexandru Buna ziua, Am inteles ca au iesit niste norme noi privind pensia de boala. As dori sa va intreb daca o persoana cu o pensie de boala de gr. 3 se poate angaja ... (vezi toată discuția)