avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna,
Rog raspuns la urmatoarea situatie. Sunt casatorita de 8 ani, fara copii. In momentul de fata sotul solicita divortul, iar actiunea de partaj se va introduce ulterior.
In urma cu 2 ani am achizitionat un imobil prin credit ipotecar. In contractul de credit eu am calitatea de imprumutat, iar sotul de garant ipotecar. Avansul pt imobil a provenit 1/3 dintr-un credit de nevoi personale contractat de mine in nume propriu; 1/3 dintr-un credit de nevoi personale contractat de sotul meu in nume propriu; 1/3 din suma ne-a fost data de tatal lui (nu se mentioneaza nicaieri ca suma a fost data ca imprumut sau ca donatie, exista doar ordinul de plata din contul tatalui in contul meu in care se mentioneaza ca suma respectiva reprezinta avans imobil).
In timpul casatoriei s-au achizitionat mai multe bunuri, atat cash cat si prin credite de nevoi personale contractate de fiecare dintre soti in nume propriu, credite aflate in derulare.
Rog raspuns la urmatoarele intrebari, varianta unui partaj amiabil la notar este exclusa:
1. cum se considera a fi achitate ratele la creditele de nevoi personale si la creditul ipotecar dupa divort, avand in vedere ca partajul se doreste a fi efectuat ulterior? exclusiv de catre titularul contractului de credit? Regimul matrimonial al comunitatii de bunuri inceteaza la data introducerii cererii de divort la notar sau a introducerii actiunii la judecatorie?
2. acordul bancii pt partaj se solicita inainte de introducerea actiunii la judecatorie sau se poate prezenta la primul termen din proces?
3. banca poate refuza sa-si dea acordul privind partajul? in contractul de credit si ipoteca sotul nu este coplatitor, este doar garant ipotecar.
4. in ce conditii sotul poate solicita preluarea creditului ipotecar atat timp cat eu nu sunt de acord cu acest lucru?
5. in eventualitatea in care unul din soti decedeaza dupa divort, cum se procedeaza pt iesirea din indiviziune daca: a) este pe rol proces de partaj; b) nu s-a introdus actiunea de partaj
6. avand in vedere ca doresc sa pastrez imobilul, aproximativ ce sulta ar trebui sa-i platesc sotului? avansul primit de la tatal lui + ratele ramase dupa pronuntarea divortului din creditul lui de nevoi personale? Tot ce s-a achitat in timpul casatoriei din creditele de nevoi personale contractate in nume propriu se considera a fi achitat in proportie de 50/50% chiar daca venitul lui a fost mai mare?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
olive_ro, utilizator
Depinde de situatia locativa a partilor, de posibilitatea lor de a sustine mai departe ratele, de destinatia sumelor din credite etc.
Se vor imparti dupa contributie. Daca se dovedesc contributii diferite ale sotilor, se schimba prezumtia legala de 50%, evident.
Trebuie sa faceti calcule, sa analizati actele, sa... sa... acordul bancii ar trebui obtinut inainte, insa dificil in partaj in instanta. mai degraba o refinantare ar fi indicata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se dasfasoara partajul unui imobil cu credit Aaaabb Aaaabb Buna seara, casatorit in 2007 si divorțat in 2011, cu copii minori, fata la mine baiatul la ea.Dupa divort ea a plecat in strainatate.Dupa casatorie tot in ... (vezi toată discuția)
Partaj interesant-speta FCF FCF Dau o bere cui reuseste sa gaseasca o solutie in speta de fata: In timpul casatoriei sotia a luat un imprumut DE NEVOI PERSONALE, doar pe numele ei, ... (vezi toată discuția)
Preluare credit lore33 lore33 am luat un credit de nevoi personale in timpul casatoriei pe numele meu, banii au fost folositi pentru renovarea unei locuinte ( proprietatea soacrei mele), am ... (vezi toată discuția)