Daca fac o sesizare la Itm pt ca nu mi se platesc ore suplimentare si mi se acorda repaus doar o zi la 2 saptamani care sunt sansele mai mari ? , sa fiu data afara sau sa obtin ceea ce are fi legal - aflandu-ne in tara tuturor posibilitatilor !
apropo de orele suplimentare, care nu intamplator este si una dintre temele cele mai controversate, as vrea sa stiu cum ati concilia voi urmatoarele doua reglementari:
art 120 alin 2 CM:
" sporul pentru munca suplimentara, acordata in conditiile prevazute la alin (1) se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca, sau dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza."
art 40 alin (3) din CCM la niv national:
"pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale se acorda un spor de 100% sin salariul de baza, pana la 120 de ore/salariat/an ; ceea ce depaseste 120 ore/salariat/an se plateste cu un spor de 50%din salariul de baza"
cum le conciliem? si ma refer la principiul prioritatii specialului fata de general cat si la specificul regementarilor din aceasta ramura de drept unde totul e in favoarea salariatului.
iar referitor la problema firmelor de constructii care au 129 de ore suplimentare pe luna, da este ceva real si foarte des intalnit la angajatorii a caror activitate are un caracter sezonier.
desi extrem de delicata, situatia de care aminteam, nu s-a bucurat de o reglementare clara, fiind lasata la latitudinea partenerilor sociali, chemati sa o reglementeze cu ocazia negocierii contractelor colective.
raspunsul MMSSF la problemele referitoare la organizarea timpului de lucru ridicate de firmele de profil au fost in sensul stabilirii unei durate a timpului de lucru mai mare de 8 ore /zi asigurandu-se o medie anuala de 40 de ore pe saptamana , respectiv de 48 de ore/saptamana , incluzand si orele suplimentare prestate.
In cazul negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitati exista obligatia respectarii ccm la niv. nat. sau doar codul muncii, sau se alege cea care avantajeaza mai mult salariatul ?
Ma refer la orele suplimentare care varianta se aplica ?
CCM la nivel de unitate trebuie sa cuprinda cel putin clauzele CCM la nivel national (adica se poate mai mult dar nu se poate mai putin) si trebuiesc corelate cu cele existente in CM.