avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lucrari renovare parti comune si impozitul pe casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lucrari renovare parti comune si impozitul pe casa

Am primit urmatoarea informatie de la administratia asociatiei: lucrarile (respectiv) varuitul scarii, ventilatia tevilor la subsol ( dupa care ventilatia este modificata in inlocuirea coloanei de apa rece dupa 1 an), hidroizolatia terasei blocului sint cu scutire la impozitul pe casa.
1) Daca suma platita ptr. lucrari depaseste cu mult impozitul anual pe casa ce se intimpla cu diferenta de bani?

2) Aceste lucrari nu ar trebui sa fie specificate pe o chitanta separata si nu introduse in totalul platii lunare la intretinere?

3) Ventilatia tevilor, banuiesc ca sint cele de la caldura (dar care devine lucrare de inlocuirea coloanei de apa rece) sint in obligatia de plata si a celor cu CT?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2015
ContSters371153, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 15:10, 6 Noiembrie 2015
Intimplator am gasit un raspuns mai vechi pe o alta tema, semnat Adriantot, referitor la reparatii si fond:
"Fondul de reparatii este individualizat pe fiecare proprietar si acest lucru este evidend daca o sa constatati ca se elibereaza chitante fiecarui proprietar pentru sumele (diferite) platite catre asociatie ca fond dereparatii. Fondul de reparatii se dimensioneaza conform cotei indivize de proprietate. Cheltuielile cu reparatiile se repartizeaza tot pe cota parte indiviza. Evidenta incasarii si cheltuirii sumelor din fondul de repartii se tine in "Regsitrul fondului de repartii" individual, separat pentru fiecare proprietar in parte, pe fiecare scara de bloc in parte si nu la gramada pe intreaga asociatie. Doar daca adunam matematic soldurile din registru pe fiecare proprietar putem obtine valoarea fondului de reparatii pe intreaga asociatie."

Sublinierile imi apartin deasemeni si bold-ul. Varuitul, ventilatia tevilor, hidroizolatia terasei blocului fac parte din fond de reparatii si practic pentru fiecare lucrare ar fi trebuit eliberat chitanta si nu introdusa suma la chitanta "plata intretinerii".

Acum sint in zona gri si confuza: logic este mesajul citat aici. Dar mai sus se spune ca "primiti o chitanta iar in aceasta suma pot fi cumulate toate cheltuielile repartizate pe lista de plata, inclusiv reparatii, zugraveli."


sa inteleg ca exista 2 metode diferite corecte? S-au poate nu am inteles eu exact ce scrie aici.

Chitanta care administratorul a denumit-o "plata intretinerii" nu are nici o specificatie, nu contine nici o alta informatie, decit suma si data la care s-a facut plata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Interpretati eronat.
Cand am explicat ce si cum despre fondul de reparatii, nu m-am referit nicicum la faptul ca "se intocmeste chitanta separata doar pentru fondul de reparatii sau doiar pentru reparatii".
Se elibereaza o chitanta pentru suma de 300 lei platita iar la explicatii se scrie ceea ce reprezinta suma, adica 150 lei intretinere, 50 lei penalizari, 100 lei reparatii sau fond reparatii.
Altui proprietar i se elibereaza o chitanta pentru suma de 200 lei platita iar la explicatii se scrie ceea ce reprezinta suma, adica 100 lei intretinere, 20 lei penalizari, 80 lei reparatii sau fond reparatii.
In mesajul pe care l-ati preluat explicam cum poate cineva sa vada, sa constate ca fondul de repartii sau repartiile se suporta diferentiat, proportional cu cota indiviza si nu egal, iar acest lucru se poate constata observans "ca se elibereaza chitante fiecarui proprietar pentru sumele (diferite) platite catre asociatie ca fond de reparatii." Dar, repet, sumele sunt diferite pe chitante dar nu chitante separat pentru fiecare suma repartizata pe lista de plata.
Daca vreti faceti comparatia cu situatia cand cumparati cateva obiecte pe baza de factura (mobilier, de exemplu) sau cand o firma va repara masina. Pe factura sunt scrise mai multe pozitii. Pentyru mobilier 1. birou, 2. scaun, 3. canapea... fiecare cu pretul sau. Iar la masina 1. filtru ulei, 2. ulei, 3. placute de frana... fiecare cu pretrul sau. Atat magazinul de mobila cat si atelierul auto va elibereaza doar o chitanta pentryu fiecare fcatura siu nu 3 chitante pentru fiecare din cele 3 pozitii de pe factura.
Lista de plata de la asociatia de proprietari este ca si o factura cuprinzand cheltuielile, explicatiile, cantitatile, preturile unitare... Iar chitanta doar suma totala. La explicatii, pe chitanta se trece "cheltuieli de intretinere" daca toate cheltuielile lunii respective sunt incluse in aceste cheltuieli de intretinere. Daca, pe lista, dupa total cheltuieli intretinere luna septembrie, urmeaza si alte coloane, de exemplu "fond de reparatii", chitanta cuprinde insumarea cheltuielilor de intretinere si a fondului de reparatii dar la explicatii se scrie XX lei intretinere si YY lei fond de reparatii. Dar, repet, o singura chitanta.



Foarte corect ce spuneti si apreciat raspunsul i detaliu.
Numai ca la mine (in cazul meu) chitanta nu specifica nimic. Nimeni nu isi doreste sa innoate in chitante de la admin- nici eu nu imi doresc.

Tot ce doresc este sa am specificat ce platesc. Ca se folosesc 3 chitante sau una imi este indiferent. Daca s-a emis o chitanta pentru intretinere atunci astept chitanta pe lucrari. Daca se emite 1 chitanta unde specifica: x lei intretinere, y lei varuit, z lei reparati subsol, total q lei, este absolut suficient pentru mine. Numai ca, chitanta "intretinere" nu are trecut nici perioada pentru care platesc.
Sigur, nici formularea mea nu a fost clara.
Eu imi doresc specificat ce platesc si nu se regaseste decit pe o chitanta cu scris de mina de admin "hidroizolatie" ( specificat lucrarea) si suma platita.
Chitanta "intretinere" nu specifica perioada pentru care este emisa si platita, nu include nici o informatie. Din acest motiv, asteptarea mea este ca trebuie sa se emita alte chitante pentru reparatii. Mi se pare incorect sa nu stiu cel putin pe ce perioada s-au facut calculele care sint impletite cu cheltuieli de reparatii.Este un mod de lucru bizar- in opinia mea.

Eu imi doresc sa regasesc pe chitanta de intretinere urmatoarele: perioada intretinere ptr. care s-a calculat suma de .... lei, reparatii....lei,...total....lei, data la care se face plata, semnatura+ stampila si toata lumea e fericita.

Cum sa fac acum sa imi emita o factura (care deja am platit) unde sa fie specificat perioada intretinerii si reparatiile?
Eu nu stiu pentru ce perioada am platit.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Admistratorul m-a informat corect referitoar la impozitul pe proprietate. A fost verificat azi la oficul de impozite.
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)
Prescriere cheltuieli asociatie de proprietari bureac62 bureac62 Va rog sa ma lamuriti daca exista in legislatia la zi vreo prevedere care sa prescrie plata unor sume aflate pe listele de plata a contributiei la cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii frezii frezii Buna ziua.La noi in bloc(4 etaje)s-au schimbat tevile de la calorifere de la parter la etajul patru ,fiecare proprietar platind individual mesterului ... (vezi toată discuția)