avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o pot obtine numai sotii sau sotiile decedatilor, ori copii care inca mai sunt la scoala. Eu am un grad de handicap din cauza coloane, as putea sa obtin ??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:31, 2 Noiembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Daca aveti un grad de invaliditate, stabilit de comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii, si acesta s-a ivit inainte de a implini 16 ani sau dupa ce ati implinit 16 ani, daca erati elev sau student, atunci outeti beneficia de pensie de urmas.
buna seara , corect ce a scris domnu Tudor dar o mica corectura , nu este ,,comisia de expertiza medicala de pe langa casa de pensi '' ci simplu comisia de expertiza a persoanelor adulte cu handicap,
negru daniel:

1. Am rugamintea la dvs. sa interveniti si sa faceti corecturi numai atunci cand aveti o baza legala pentru ceea ce sustineti.

2. Persoana in cauza are stabilit un grad de handicap de catre comisia de expertiza a persoanelor adulte cu handicap.

3. - Dar pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate.
- Gradul de invaliditate se stabileste de catre comisia de expertiza medicala de pe langa Casa de Pensii.
buna domnu Tudor , domnisoara intreba de pensia de urmas nu de pensia de invalidiate , asta era corectura iar pentru pensia de urmas are nevoie de certificat de handicap , daca vrea sa obtina pensia de invalidiate este alceva atunci corect are nevoie de certificat de la comisia de expertiza , asta corectam doar la ce ati scris dumneavoastra

si o sfatuiesc pe domnisoara ea poate sa opteze intre pensia de invalidiate si pensia de urmas , poate sa primeasca care e cea mai mare valoare , doar intreb tatal dansei era pensionar sau inca era in campu munci , si cat are ea muncit daca are
1. Am gresit eu in raspunsul anterior, trebuia sa scriu astfel:
3. - Dar pentru a beneficia de pensie de urmas trebuie sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate.


2. Art. 84, lit.c) precizeaza ca este vorba de grad de invaliditate, nu de grad de handicap.

3. - Pentru pensia de urmas are nevoie de documentul emis de comisia de expertiza medicala care ii stabileste gradul de invaliditate. (daca este cazul).
- Invaliditatea nu este totuna cu handicapul.
- O persoana cu handicap poate munci in anumite conditii si la anumite locuri de munca pe cand o persoana cu invaliditate are pierduta capacitatea de munca (cu exceptia gradului de invaliditate III).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Sunt o persoana in varsta de 25 de ani cu handicap locomotor grad I, iar tatal meu a decedat cand aveam 10 ani. De atunci am primit indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas alinmarius alinmarius Pensia de invaliditate ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap accentuat IonJon IonJon Buna ziua! Sufar de schizofrenie de 11 ani si am certificat de handicap gradul 2. Am 32 de ani.M-am imbolnavit la varsta de 21 de ani, in timp ce eram in ... (vezi toată discuția)