avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte proprietate

Buna ziua !
In ce conditii si care sunt pasii ce trebuie urmati pt a rezova o problema legata de un act de proprietate ? (declaratii vecini, ... ?)

Problema: Dintr-o suprafata de 700 mp ingradita inca din 1980 proprietarul are acte doar pe 400 mp, restul terenului nefiind in proprietatea nimanui. Terenul este intravilan si invecinat numai cu proprietari persoane fizice ( care au fost in aceeasi situatie, dar au "rezolvat" imediat dupa 1990).
multumesc
Cel mai recent răspuns: elena matei , utilizator 20:48, 21 Iulie 2009
Solutia la problema dvs. depinde de regimul juridic al terenului.
Ceea ce spuneti dvs. ca terenul nu e al nimanui ... imi pare putin credibil.
Chestiunea cu declaratiile .. pe care o sugerati dvs. .... are in vedere emiterea unui Ordin al Prefectului. Insa pentru aceasta este necesar ca terenul -in plus- sa va fi fost atribuit dvs. -sau autorilor dvs.- in folosinta in perioada comunista sau sa fi avut macar un inscris sub semnatura privata referitor la aceasta suprafata de teren.
Dupa cum observati aceasta solutie exclude ipoteza ”teren al nimanui”.
Sugestia mea este deci sa faceti o cerere la Primarie si sa solicitati o adeverinta cu privire la situatia juridica a terenului.
Abia dupa aceea va puteti lamuri asupra caii de urmat.
Nu uitati ca situatiile sunt diferite. Ceea ce a fost valabil la vecinii dvs. nu e necesar sa fie valabil si la dvs.
Incercati uzucapiunea, daca sunt indeplinite conditiile (in special termenul).

Unde este situat terenul? De situarea lui depinde daca se poate aplica uzucapiunea dupa codul civil sau uzucapiunea tabulara.

Terenul este situat in Voluntari !
este nevoie si de samnaturile vecinilor ?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
mirr1882, utilizator
"Ceea ce spuneti dvs. ca terenul nu e al nimanui ... imi pare putin credibil."

Poate nu a fost cea mai corecta exprimare cand am zis ca este al nimanui... dar persoana respectiva a ramas acolo de cand era inca o zona agricola apartinand Sectorului agricol Ilfov ( la marginea acesteia). Ulterior construindu-se case in toata zona.
Sigur ca uzucapiunea e o solutie posibila.
Din cate stiu eu insa .. pe zona Voluntari este f. putin probabil sa nu se fi emis titluri pe fiecare centimetru de teren intravilan.
In atare situatie imi mentin punctul de vedere de a solicita o adeverinta c.p la situatia juridica a terenului.
Nu m-ar mira sa fie deja emis un titlu -daca nu vreo 2- pe aceasta suprafata de teren.
Pentru ipoteza uzucapiunii nu aveti nevoie de declaratiile vecinilor .. poate de marturiile lor .. dar .. deja vindem pielea ursului din padure.

Alte discuții în legătură

Teren mai mult decat in acte !!! va rog, ajutor !!! claudiu2406 claudiu2406 Buna ziua, sunt nou pe forum si am o problema foarte delicata. M-am hotarat recent sa schimb acoperisul casei din tigla in lindab, pentru asta trebuie ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren sabina84 sabina84 O persoana are in proprietate(act de vinzare cumparare) o suprafata de teren intravilan,din care(sa presupunem orientativ) 400 mp ... (vezi toată discuția)
Singura sansa e la dna anla2 anla2 Avand in vedere ca am epuizat (cred) toate mijloacele de lupta pentru a-mi apara proprietatea, azi cand nu-mi pot nici macar intabula aceasta proprietate ... (vezi toată discuția)