avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Limita intre vecini curte comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Limita intre vecini curte comuna

Buna seara!M-ar interesa un raspuns pertinent la problema mea.Locuiesc intr-o curte comuna cu 10 case.Acum 10 ani,parintii mei s-au extins ilegal,construind inca 2 camere ca o extindere.Neavand documentele legale pentru extindere,acum 6 luni,un vecin,o jigodie mai bine spus,ma tot ameninta ca va merge la Primarie si imi va face reclamatie pentru ca sunt extins ilegal.I-am spus sa citeasca legea,dar dobitocul a mers si a facut plangere.Au venit cei de la Primarie,am discutat cu dansii.,mi-au spus ca daca timp de 2 ani dupa ce am construit,nimeni n-a depus nicio plangere,am intrat automat in legalitate si nu mai sunt apt de nicio amenda.Problema e ca acum 2 ani,acelasi vecin care mi-a facut plangere,s-a extins si el doar ca in MOD LEGAL si s-a lipit de casa mea,intre mine si el existand doar un culoar de 50 de cm iar casa sa vine la periferie TOTAL lipita de a mea.Zid in Zid.Nefiind in tara in acel moment,tatal meu a fost prostit de Administratorul prieten cu acest vecin si a dat semnatura.,iar in acest mod vecinul turbat a putut sa se extinda linistit.Acum cateva luni am fost la Primaria Timisoara unde am cerut sa vad si eu CUM AU PUTUT DANSII SA DEA ACORDUL VECINULUI MEU DE A SE EXTINDE,de a se lipi la propriu de casa mea.Dansii mi-au spus ca eu sunt ilegal extins iar dansul este LEGAL.Ok,inteleg asta,dar de ce cand i-au acordat dreptul la extindere,n-au venit cei de la primarie pentru a impiedica alipirea casei vecinului de a mea.,Pe scurt ca am scris prea mult si poate v-am ametit de cap,INTR-O CURTE COMUNA,CARE ESTE LIMITA LEGALA INTRE VECINI si ce-as putea face pentru a-mi rezolva problema?Nu pot aduce nicio imbunatatire casei pentru ca vecinul alipit de casa mea face figuri de parca el e stapan de turma.Ori iau toporul si merg peste cei din Primarie ori il demolez eu automat.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 15:43, 5 Noiembrie 2015
sesizare la inspectoratul de stat in contructii,trebuie sa fie cel putin 1 metru intre 2 cladiri construite ,dar daca tatal dvs a dat semnatura ca e de acord si nu a citit ce a semnat,in acel actt putea sa fie o vanzare cumparare a casei ,un contract de cretid .etc.
casa aceea e proprietatea dvs? sau a tatalui?
daca e al tatalui exclusv cred ca nu mai puteti face nimic.
dar totusi faceti o reclamatie la inspectoratul de stat in constructi.
si mergeti si faceti si la primarie ,la disciplina in constructii.
D-voastră (sau părinții ) nu puteați intra ""automat în legalitate""-ați înțeles greșit. Construcția fiind ridicată fără autorizație , este o construcție ilegală. Într-adevăr, după 2 ani , nu se mai poate da amendă dar primăria are dreptul (și orișicare dintre vecinii coproprietari ai curții comune) să solicite intrarea în legalitate într-un termen și în caz de neconformare, se poate solicita desființarea acesteia. Calitatea procesuală pasivă ar avea-o și orice persoană vătămată- în temeiul răspunderii civile delictuale))
Vecinul alipit de casa d-voastră are obligația de a vă permite întreținerea și executarea op. de remediere a casei d-voastră, în caz contrar , printr-o acțiune în instanță -obligația de a face- prin hotărârea instanței- aceasta va obliga vecinul să vă permită efectuarea lucrărilor. Se poate formula și o cerere pe Ordonanță președințială.
Indiferent cum a fost dată semnătura de către tatăl d-voastră, aceasta a fost prin urmare este valabil consimțământul dânsului. iar vecinul s-a extins legal.
Vecinul trebuie sa permita intretinerea unei constructii care, juridic, exista. Nu faptic, ci juridic. Or constructia userului nu exista. ca sa aiba drept sa o intretina, intai trebuie sa o ridice legal. Cu autorizatie.
Daca face sesizare la ISC, se poate trezi cu obligarea la demolare...

In concluzie, daca luati toporul si dati in casa vecinului, ar cam trebui apoi sa cautati un avocat specializat in penal deja. De la distrugere la mai-stiu-eu ce urmari vor mai fi... nu-i de gluma.
Dasca vin autoritatile sa oblige pe cineva la ceva, ma tem ca pe cei care au ridicat ilegal ii vor obliga sa... ia toporul si sa demoleze ilegalitatea.

Cum vecinul nu are nicio problema (nici de legalitate, nici de intretinere a constructiei), ma tem ca dv. cam sunteti la mana lui si el cam e stapan pe constructie.
Eu am mers la Primarie si le-am zis:vreau sa fiu amendat acum si sa platesc toate documentele pentru a intra in legalitate.Mi-au explicat ca nu mai sunt pasibil de amenda pentru ca a trecut f mult timp de cand s-a construit ilegal si ca ei nu-mi pot elibera documentele necesare care vor atesta ca am trecut in legalitate.Fiind o curte comuna,fiecare si-a luat spatiu din afara casei dupa bunul plac.Eu nu inteleg o chestie,ori sunt prost,ori sunt dobitoc,ori tampit:Cand se acorda o autorizatie de constructie,nu vine niciun reprezentat al primariei sau cine dracu se ocupa de asta,pentru a vedea la fata locului perimetrul in care se construieste?Am uitat sa specific:Vecinul are autorizatie de constructie,dar s-a extins si el prea mult pana s-a alipit de casa mea.,In acel moment tatal meu a facut o sesizare in urma careia vecinul buclucas a fost amendat,dar pentru ca deja se construise,nu l-au mai demolat.A scapat doar cu o amenda.Adica el s-a alipit de casa mea,a depasit perimetrul alocat si specificat in autorizatie si a scapat cu o amenda.Acum voi incepe si eu sa construiesc pana aproape de usa lui,voi fi si eu amendat si asta e
Adica daca ma gandesc bine si el este in aceeasi situatie ca si mine.Pe 90% din casa avem amandoi autorizatie si totul este legal,iar pe 10% suntem ilegal cu precizarea ca:Dupa ce a construit,la cateva ore distanta el a fost amendat si obligat sa intre in legalitate,pe cand eu,dupa 10 ani nu am primit amenda dar nu sunt legal

Alte discuții în legătură

Extindere ilegala, probleme cu primaria. intrare in legalitate alexstan88 alexstan88 Buna ziua!Am o casa cu 3 camere din 1990,iar in 2005 m-am extins ilegal adaugant inca 1 hol si 2 bai.Vecinul de langa mine si-a luat autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Demolare magazie si constructie pe acela-si loc un pic extinsa victoorpol victoorpol In cursul anului 2010 am inceput procedurile legale pentru a face o extindere la casa, ce au durat pana in anul 2012 si nu s-au solutionat, am tot fost amanat, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie imanuel imanuel am construit casa la rosu in acest an! am tot dosarul complet, dar ....nu am autorizatia de constructie! dosarul a fost respins de la primarie datorita ... (vezi toată discuția)