avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Valoarea indemnizatiei concediului de maternitate ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Valoarea indemnizatiei concediului de maternitate (prenatal si postnatal)

Buna ziua,

Daca o gravida este angajata cu fractie de norma de 2h, si are un salariu brut de 245 ron pe luna, cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul medical pre si postnatal? Exista cumva un plafon minim al indemnizatiei concediului medical de maternitate, in cazul salariilor foarte foarte mici? Multumesc frumos pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
utilizator321, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:11, 16 Noiembrie 2015
intrebarea se pune daca respectiva persoana lucra doar 2 ore?
in mod normal se primeste pe perioada concediului pentru sarcina si lauzie 85% din salariul (brut asa stiu eu) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute
pentru perioada de 2 ani indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei la care se adauga alocatia copilului in valoare de 200 lei
OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 25
(1)Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

(2)Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, nu exista un cuantum minim al indemnizatiei de maternitate.
Multumesc pentru raspuns.
Intreb, deoarece angajatorul meu are sediul social in alt oras si atunci cand am depus dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, din aceasta cauza, mi s-a solicitat un document de la Casa de Pensii a respectivului oras. O adeverinta cu stagiu de cotizare.
In adeverinta asta, ca si venit realizat lunar este trecut salariul brut (245 ron), dar pentru lunile de concediu medical pre natal, 2 la numar, apare intr-o coloana alaturata (denumita cuantum prestatii asigurari sociale) suma de 845 de ron. Un contabil mi-a spus ca asta este suma care mi se cuvine de la stat pt concediu prenatal, din care se retine CAS. Angajatorul spune ca nu este asa. Am mai avut, pe langa jobul asta, diverse conventii civile pt care, evident am plait taxe si impozite, inclusiv la sanatate. Se cumuleaza cumva? Sunt total debusolata si nu inteleg care este realitatea de fapt. Aveti idee ce este acea suma de 845 ron? Multumesc tare mult.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2015
utilizator321, utilizator
Pe perioada concediilor medicale, baza de calcul a CAS o reprezinta 35% din salariul mediu pe economie.
Pentru anul 2015: salariul mediu pe economie este 2415 lei, iar 35% x 2415 = 845 lei.

La calculul indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului nu se ia in calcul aceasta baza, ci indemnizatia de maternitate pe care ati primit-o pe statul de plata.

Suma de 845 lei va fi luata in calcul la stabilirea pensiei, atunci cand veti solicita o pensie conform legii.

Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 BUNA ZIUA Cum se calculeaza corect concediul prenatal si postanatal? pe baza mediei ultimilor 6 salarii brute sau pe baza ultimilor 12 salarii brute ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei in concediul prenatal Anaaaaa Anaaaaa Buna ziua. Am si eu o rugaminte, daca ma puteti ajuta. La data de 01.06.2015 voi intra in concediul prenatal si as dori sa aflu cam la ce suma sa ma astept ca ... (vezi toată discuția)