avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Compensare intre societati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Compensare intre societati

pana la ce suma am voie sa fac compensare intre doua societati in cazul meu am o factura de 22800 lei la client si la furnizor am 25300 lei din lunile anterioare in luna noiembrie asi dori sa sting obligatiile de plata pot compensa suma de 22800 lei iar restul de 2500 lei sa-i platesc numerar sau prin banca?
Cel mai recent răspuns: Cont Expert 4972 MBM , Contabil 10:41, 4 Noiembrie 2015
Exact.
Puteti face compensare insa daca se depareste plafonul de 10.000 si sunt mai vechi de 30 de zile (de la scadenta, nu de la emiterea facturilor), acestea trebuie declarate la IMI cf legislatiei: "Art. 3. - Începând cu data de 1 noiembrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare în afara celor prevăzute în regulamentul de compensare aprobat prin prezenta hotărâre.
De la aceeaşi dată, pentru facturi cu valori mai mari de 100 milioane lei, compensarea datoriilor neplătite la termenele scadente se va realiza numai în conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin prezenta hotărâre, iar pentru suma reprezentând contravaloarea facturilor mai mici de 100 milioane lei, inclusiv compensarea reciprocă între contribuabili, persoane juridice, se poate efectua şi în afara cadrului instituţional creat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza aceloraşi formulare."

Normele metodologice ale Hotararii 685/1999 prevad: " Art. 2. - (1) Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligaţi să se conecteze prin INTERNET sau să folosească suportul magnetic (dischete) pentru a transmite în baza de date a Institutului de Management şi Informatică datele privind plăţile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 100 milioane lei (10.000 lei). Pentru facturile care se încadrează în aceste condiţii se transmit următoarele informaţii:
a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;
b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare faţă de care raportorul are de plătit/încasat;
c) numărul şi data emiterii facturii de către persoana juridică creditoare/debitoare;
d) valoarea facturii care urmează să fie încasată de persoana juridică raportoare de la persoana juridică beneficiară;
e) valoarea facturii care urmează să fie plătită de persoana juridică raportoare persoanei juridice furnizoare."

Plafonul de 10.000 lei se refera la fiecare factura in parte, si nu la totalul ordinului de compensare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare facturi catalina16 catalina16 Buna ziua, Am si eu o problema si va rog frumos sa ma ajutati. Am de facut o compensare cu un furnizor pentru o factura mai mare de 10000 lei si cu o scadenta ... (vezi toată discuția)
Compensare datorii intre 2 societati expro expro daca 2 societati comerciale au una catre alta datorii cum se pot stinge acestea ? prin compensare ? daca da ce formulare se utilizeaza si de unde se ... (vezi toată discuția)
Despre compensari noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti daca o factura de 20.000 ron, nescadenta, se poate compensa fara sa se mearga la IMI. Multumumesc frumos. (vezi toată discuția)